Svako je društvo slobodno, napredno i zadovoljno onoliko koliko je slobodan, zadovoljan i sretan svaki pojedinac. Također, činjenica je da je obitelj temelj svakoga društva a bez sretne i zdrave obitelji u kojoj vladaju kvalitetni i humani odnosi, nema ni sretnoga i naprednog društva.

0 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

Preporuka mladima da niti jedno kontracepcijsko sredstvo nije stopostotno sigurno jednaka je savjetovanju da vezanje pojasa tijekom vožnje ili zračni jastuci u automobilu ne pružaju potpunu zaštitu od ozljeda tijekom prometne nesreće, smatra prof. dr. sc. Dražen Lalić iz građanske koalicije "Stop rizičnom spolnom odgoju".

Lalić koji, kako je u razgovoru za Index kazao, dijeli stavove Ureda pravobraniteljice za djecu, Grozdov program zdravstvenog odgoja i obrazovanja smatra "netransparentnim, neučinkovitim i neracionalnim", te kaže kako će odluka o prihvaćanju spomeutog programa, a koju je Primorčevo ministarsvo, prema njegovu mišljenju, sklono prihvatiti, biti skandalozna.
 
"U njihovu programu niti jednom riječju ne spominju se prezervativi. Moja najveća primjedba u njihovu programu odnosi se na dio o korištenju prezervativa kao oblika prevencije spolnih bolesti i maloljetničkih trudnoća i drugih negativnih pojava. Umjesto da istaknu koji su najučinkovitiji oblici prevencije, u njihovom modulu se ističe kako niti jedno kontracepcijsko sredstvo ne pruža cjelovitu zaštitu." - objašnjava Lalić, koji smatra neprispodobivim da jedan moderan program takvog tipa niti jednom riječju ne spominje prezervativ kao oblik kontracepcije.

{adselite} Lalić nadalje kaže kako niti jedan od programa o spolnosti (Forumov i Grozdov) prema mišljenju građanske koalicije "Stop rizičnom spolnom odgoju" nije prihvatljiv. Isto tako, smatra kako roditelji ne bi trebali sudjelovati u donošenju odluke o spolnom obrazovanju u školama.

Ladislav Ilčić, koordinator izrade programa Grozda, na današnjoj je novinskoj konferenciji te udruge, naime, istaknuo kako, osim što je Povjerenstvo za zdravstveni odgoj Program ocijenilo najboljim, isti je dobio i 20 tisuća potpisa potpore građana i roditelja.

"Smatramo da roditeljima ne treba dopustiti da o tome odlučuju jer ako neki od njih nemaju dovoljno zdravstvenih i stručnih spoznaja da bi predavali primjerice matematiku ili fiziku u školama, zašto bi onda odlučivali o ovome." - nastavlja Lalić, te kaže kako je Grozdov program "rigidan" i "svjetonazorski isključiv".

"To nas vraća na onaj afrički prokatolički pristup, kada su svećenici u Africi svojim rigidnim pristupom uporabi prezervativa pridonijeli širenju AIDS-a u Africi. Moj je stav da je bolje ne raditi ništa, nego raditi nešto tako loše kao što je taj program." - zaključuje Lalić.

Lalić također naglašava kako su neki od ciljeva Građanske koalicije utjecati na "obustavu neuspješne javne politike reproduktivnog i seksualnog zdravlja i prava mladih koju Vlada RH provodi već dvije godine", te osigurati provođenje jedinstvenog standardnog odgojno-obrazovnog programa o ljudskoj seksualnosti koji je utemeljen na znanstvenim činjenicama i u skladu s međunarodnim konvencijama i poveljama.

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa o ovom gorućem pitanju nastavlja ignorirati javnost, te se do sada nisu izjasnili o javnom istupu pravobraniteljice za djecu, a koja je oba programa ocijenila nejasnima u obrazloženju i planiranju kadrovskih uvjeta i evaluacije, te da dio programa Grozda o spolnosti ne udovoljava potrebnim standardima.

 

Izvor: Index.hr

Podijelite

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn