Svako je društvo slobodno, napredno i zadovoljno onoliko koliko je slobodan, zadovoljan i sretan svaki pojedinac. Također, činjenica je da je obitelj temelj svakoga društva a bez sretne i zdrave obitelji u kojoj vladaju kvalitetni i humani odnosi, nema ni sretnoga i naprednog društva.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)

Svako je društvo slobodno, napredno i zadovoljno onoliko koliko je slobodan, zadovoljan i sretan svaki pojedinac. Također, činjenica je da je obitelj temelj svakoga društva a bez sretne i zdrave obitelji u kojoj vladaju kvalitetni i humani odnosi, nema ni sretnoga i naprednog društva.

No, što to doista znači "zdrava" obitelj?

Suvremene sociološke definicije govore nam da obitelj podrazumijeva dvije ili više osoba koje dijele resurse, odgovornost za odlučivanje, vrijednosti i ciljeve, te koji imaju obveze jedno prema drugom.
Obitelj je ono ozračje u kojem se svatko osjeća kao u svom domu i ona mreža dijeljenja i obveza koje najtočnije opisuje obiteljsko jedinstvo, bez obzira na krvne, zakonske veze, posvajanje ili brak.
Ovakva definicija koje se pridržava Američka asocijacija za obitelj može zbuniti mnoge osobe tradicionalnih nazora.
Mi se ne želimo ismijavati tradicionalnim pogledima na obitelj. Što je loše u tome da heteroseksualni otac i majka žive s heteroseksualnim sinom i kćeri, da nedjeljom idu na misu, da svakog tjedna posjećuju djedove i bake, možda i pradjede i prabake, te da jednog dana i ta djeca zasnuju svoje obitelji i nastave održavati odnose s drugima iz svoje šire porodice?

No, nije uvijek tako. Neki parovi nemaju djecu. Neka djeca žive sa samohranim roditeljem. Neka djeca žive s posvojiteljem, neka s djedom ili bakom, neka s tetom, ujakom ili strinom, a neka djeca žive s istospolnim  roditeljima.  Cilj ovog internetskog portala je pružanje korisnih informacija, podrške i razumijevanja svim onim obiteljima u kojima je neki član ili članica homoseksualnog ili biseksualnog usmjerenja, odnosno transrodnog identiteta. Najčešće je to neki sin ili kći, ponekad i više djece; a ponekad to može biti i roditelj.

Prema dosad poznatim iskustvima, spoznaja da vam je sin gej ili kći lezbijka isprva će u vama izazvati šok, nevjericu, strah, sažalijevanje; a ponekad dolazi i do agresivnog ponašanja roditelja. No, za početak znajte – niste jedini! Ako u svakoj populaciji ima barem 10 % osoba koje nisu heteroseksualnog usmjerenja, to znači da postoji i barem 10 % obitelji iz kojih oni dolaze.

Danas znamo da homoseksualnost i biseksualnost nisu ni bolest ni mentalni poremećaj. Znamo da svi ljudi, bez obzira na njihovu spolnost, mogu biti jednako uspješni ili neuspješni, pametni ili glupi, kultivirani ili primitivni, dobri ili loši. Homoseksualnost nije prepreka da netko postane vrsni stručnjak, umjetnik, pravnik, obrtnik, poduzetnik ili radnik. Možda vi to i znate, ali vam sve to dobro zvuči dok se ne tiče vaše obitelji. No, upravo ćete se tu pokazati – koliko uistinu prihvaćate različitost, koliko uistinu volite svoju djecu, koliko želite biti uz njih ma što drugi rekli.

Reakcija okoline zna biti burna, možda vas vaši donedavni prijatelji, susjedi ili rođaci počnu čudno gledati. Možda vas počnu izbjegavati. Možda vam čak budu rekli da ste loš roditelj ili da vam je sin narkoman i sotonist. No, to će zapravo više govoriti o njima samima i dati vam odgovor na pitanje jesu li vam oni uistinu pravi prijatelji. Tko zna? Možda reakcija okoline bude onakva kakva bi u idealnim okolnostima trebala biti i vaša – razumijevanje i prihvaćanje. Možda će time olakšati i vaše suočavanje s realnošću.

Možda trenutno o tome ne želite ni s kim razgovarati. Možda se plašite više nego vaše dijete. Što li će reći vaš muž, baka ili susjeda Štefica? Ako je tako, ove web-stranice pomoći će vam da olakšate dušu, da razmijenite iskustva i s drugim ljudima koji prolaze kroz isto što i vi prolazite. U trenutku kada prihvatite svoje dijete onakvo kakvo jest, bit ćete u prilici da pomažete i drugima.

Podijelite

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn