Svako je društvo slobodno, napredno i zadovoljno onoliko koliko je slobodan, zadovoljan i sretan svaki pojedinac. Također, činjenica je da je obitelj temelj svakoga društva a bez sretne i zdrave obitelji u kojoj vladaju kvalitetni i humani odnosi, nema ni sretnoga i naprednog društva.

0 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

Glas roditelja za djecu (GROZD) na tiskovnoj je konferenciji nerado odgovarao na upite novinara o najkontroverznijim pitanjima njihovog Programa zdravstvenog odgoja i obrazovanja, kao što su pitanje homoseksualnosti i masturbacije.

Profesorica Marija Cahunek-Žunec, koja je radila na dijelu programa vezanog za prevenciju zlouporabe opojnih droga, izjavila je prije same konferencije jednom od novinara da su pitanja o "čudnim" ljudima često provlačena u javnosti, te da se nitko zapravo ne raspituje o ostalim dijelovima Programa koji osim ljudske spolnosti ima još četiri cjeline.
 
Isti joj je novinar postavio pitanje o tome na koga se odnosi izraz "čudni". "Izraz čudni, čujte... Ono što mene smeta je što u Hrvatskoj postoji trend da manjina tlači i vrši nasilje nad većinom", rekla je Cahunek-Žunec. Na njenu se izjavu nadovezao profesor Renato Mandić, koji je obrazložio da je stav GROZD-a prema homoseksualcima poticanje tolerancije djece prema osobama koje prekticiraju neprirodan seks.

{adselite} "Toliko smo davali izjava o homoseksualnosti... Ali evo što zaista stoji u programu. Homoseksualni čin, govorimo o seksu između dva muškarca, ima zdravstvene posljedice, s obzirom da anatomski nije prilagođen, kao što je to u slučaju komplementarnosti muškog i ženskog spolnog organa i zbog toga nije prirodan. No djecu treba naučiti toleranciji prema svim drugačijim pojedincima, nevažno radilo se o razlikama u rasi ili seksualnoj orijentaciji", rekao je Mandić.

Što se tiče masturbacije, Mandić je obrazložio da je tema u programu obrazložena sa znanstvenog gledišta o utjecaju takvog čina na razvoj djeteta, te da nju nitko ne zabranjuje, no da se poziva na samokontrolu.

"Nema štetnih posljedica masturbacije, no ukoliko se navika ustali, može priječiti daljnji razvoj seksualnosti u pravom smjeru. Mi pozivamo na samokontrolu i prevenciju ovisnosti", objasnio je Mandić, pozivajući se na znanstvene činjenice. Na upit novinara je li se GROZD nakon prozivanja u javnosti konzultirao sa relevantnim stručnjacima koji su i sami homoseksualci, rekao je da nije bilo vremena, te da ne zna ni bračni status stručnjaka koji su izrađivali program, a kamoli njihovu seksualnu orijentaciju.

"U našem je programu postignut spoj znanstvene utemeljenosti i odgojne dimenzije, a osmišljen je tako da povezuje roditelje, školu i mlade. Napisi o odluci Ministarstva da roditelji mogu odlučivati o programu zdravstvenog obrazovanja smatramo da nije prebacivanje vrućeg krumpira na roditelje, već njihovo ispunjavanje ustavne obveze, jer su roditelji prvi i glavni odgojitelji", rekla je predsjednica GROZD-a, Ljubica Duspara.

"Program je rađen da bude onakav kakvog bi ga željela većina roditelja i za njega je bez kampanje prikupljeno 20 tisuća potpisa, za razliku od onoga kojega u medijima propagira koalicija koja i radi halabuku oko tzv. kontorverznih dijelova, a koji je prikupio 207 potpisa", tvrdi Mandić.

Ostale cjeline Pograma tiču se prevencije nasilničkog ponašanja, ovisnosti, očuvanju zdravlja i kvalitete života. GROZD je najavio da je spreman educirati kadrove koji će predavati Zdravstveni odgoj u školama, kako bi Program bio provođen na adekvatan način.

"Udruga je spremna odmah educirati predavače, najprije u eksperimentalnim školama, a o kasnijoj bi se edukaciji morali dogovoriti s Ministarstvom znanosti, obrazovanja i športa", rekla je Duspara.

 

Izvor: Index.hr

Podijelite

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn