Svako je društvo slobodno, napredno i zadovoljno onoliko koliko je slobodan, zadovoljan i sretan svaki pojedinac. Također, činjenica je da je obitelj temelj svakoga društva a bez sretne i zdrave obitelji u kojoj vladaju kvalitetni i humani odnosi, nema ni sretnoga i naprednog društva.

0 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

ZAGREB - Program spolnog odgoja koji nudi udruga Grozd po svojem je sadržaju protuustavan i opasan za zdravlje pa njegovo provođenje u školama treba obustaviti, tvrde predstavnici dvadesetak mreža, udruga, institucija i političkih stranaka koji su se prije dva dana udružili u građansku koaliciju pod nazivom “Stop rizičnom spolnom odgoju”.

Inicijativu za osnivanje građanske koalicije pokrenula je Udruga za edukaciju i savjetovanje žena (CESI), a priključili su joj se Mreža mladih Hrvatske, udruga Igra, Ženska mreža Hrvatske,
Ženska soba, B.a.B.e., pravni tim Iskoraka i Kontre, mladi HNS-a te niz pojedinaca, roditelja, liječnika, srednjoškolskih i sveučilišnih profesora.  

Koalicija će ovih dana otvoriti i svoju web stranicu na kojoj će objaviti Grozdove programe (na hrvatskom i engleskom jeziku). Krajnji je cilj koalicije zaustaviti provođenje Grozdova programa u školama.

GLAVNE ZAMJERKE  PRIMORČEVOG POVJERENSTVA
1. Izrazito moralistički svjetonazor
2. Ne pravi se distinkcija između roda i spola
3. Djecu se uči da nema sigurnog seksa
4. Masturbacija se opisuje kao nešto što je loše
5. Previše se naglašava uloga braka
6. Homoseksualnost se tretira negativno

Povod vide u stavovima koje u svojim programima prema spolnosti i prevenciji spolno prenosivih infekcija promovira Grozd,  a koji su, upozoravaju u koaliciji, ne samo u suprotnosti s načelima suvremenog javnog zdravstva nego i s međunarodnim standardima dječjih i ljudskih prava.

Ministarstvo obrazovanja je, pak, objavilo da će se programi iduće godine eksperimentalno provoditi u desetak škola.

- Grozd ne smije ući u škole. Riječ je o programu koji krši Ustav po načinu na koji tretira homoseksualnost kao manje vrijednu, a bračnu zajednicu promovira kao više vrijednu iako ona to nije ni po Obiteljskom zakonu ni po Ustavu -  tvrde Sanja Cesar, Nataša Bjelić i Amir Hodžić iz CESI-ja.

Za razliku od srednje škole u kojoj bi konzervativan Grozdov program trebao imati alternativu u liberalnom programu Foruma za slobodu, u osnovnim će se školama, sudeći prema tome kako sada stvari stoje, roditeljima dati na izbor samo program udruge Grozd, koji podržavaju i četiri vjerske zajednice.

- Taj program  djeci i mladima pruža nepotpunu i znanstveno neutemeljenu informaciju. Grozd kroz svoj program cijelo vrijeme plasira negativan stav o kontracepciji. Oni poručuju da upotreba kontracepcije nije prioritet za vlastito i tuđe zdravlje, a to, po našem sudu, predstavlja rizik i za javno zdravlje - kaže Sanja Cesar.  

Građanska će se koalicija “Stop rizičnom spolnom odgoju” ovih dana i pismeno obratiti ministru Ljubičiću, a tražit će i javno očitovanje pravobraniteljice za djecu, pravobraniteljice za ravnopravnost spolova te Zavoda za javno zdravstvo RH.  

 - Mi u Ministarstvu uvjereni smo da taj program ne krši ničija ustavna prava - rekao je Josip Ujević, savjetnik ministra Primorca zadužen za pitanje zdravstvenog odgoja u školama. Dodao je kako ne treba zaboraviti da Ministarstvo još nije donijelo konačnu odluku.


Ladislav Ilčić: To su uvrede
Ladislav Ilčić, koordinator Udruge Grozd, odbacio je primjedbe da je njihov program protuustavan i opasan za javno zdravlje. - To su najobičnije insinuacije, izmišljotine i uvrede - kaže Ilčić. Dodaje da je natječaj za program zdravstvenog odgoja bio javan te su se na njega mogle javiti i udruge civilnog društva koje sada “destruktivno napadaju i izmišljaju”. - Naš je program na tom natječaju prošao kao najbolji, a o njemu su se pozitivno očitovali i brojni stručnjaci - kaže Ilčić.
Ljubičić: Recenziramo program
Ministar zdravstva Neven Ljubičić rekao je da je u Ministarstvo dostavljen materijal vezan uz zdravstveni odgoj u školama.

- Osnovali smo radnu skupinu domaćih stručnjaka. Riječ je o opsežnom programu i treba nam vrijeme da ga recenziramo - rekao je ministar Ljubičić.

 

Izvor: Jutarnji list

Podijelite

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn