Svako je društvo slobodno, napredno i zadovoljno onoliko koliko je slobodan, zadovoljan i sretan svaki pojedinac. Također, činjenica je da je obitelj temelj svakoga društva a bez sretne i zdrave obitelji u kojoj vladaju kvalitetni i humani odnosi, nema ni sretnoga i naprednog društva.

0 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

ZAGREB - Program spolnog odgoja koji nudi udruga Grozd po svojem je sadržaju protuustavan i opasan za zdravlje pa njegovo provođenje u školama treba obustaviti, tvrde predstavnici dvadesetak mreža, udruga, institucija i političkih stranaka koji su se prije dva dana udružili u građansku koaliciju pod nazivom “Stop rizičnom spolnom odgoju”.

Inicijativu za osnivanje građanske koalicije pokrenula je Udruga za edukaciju i savjetovanje žena (CESI), a priključili su joj se Mreža mladih Hrvatske, udruga Igra, Ženska mreža Hrvatske,
Ženska soba, B.a.B.e., pravni tim Iskoraka i Kontre, mladi HNS-a te niz pojedinaca, roditelja, liječnika, srednjoškolskih i sveučilišnih profesora.  

Koalicija će ovih dana otvoriti i svoju web stranicu na kojoj će objaviti Grozdove programe (na hrvatskom i engleskom jeziku). Krajnji je cilj koalicije zaustaviti provođenje Grozdova programa u školama.

GLAVNE ZAMJERKE  PRIMORČEVOG POVJERENSTVA
1. Izrazito moralistički svjetonazor
2. Ne pravi se distinkcija između roda i spola
3. Djecu se uči da nema sigurnog seksa
4. Masturbacija se opisuje kao nešto što je loše
5. Previše se naglašava uloga braka
6. Homoseksualnost se tretira negativno

{adselite} Povod vide u stavovima koje u svojim programima prema spolnosti i prevenciji spolno prenosivih infekcija promovira Grozd,  a koji su, upozoravaju u koaliciji, ne samo u suprotnosti s načelima suvremenog javnog zdravstva nego i s međunarodnim standardima dječjih i ljudskih prava.

Ministarstvo obrazovanja je, pak, objavilo da će se programi iduće godine eksperimentalno provoditi u desetak škola.

- Grozd ne smije ući u škole. Riječ je o programu koji krši Ustav po načinu na koji tretira homoseksualnost kao manje vrijednu, a bračnu zajednicu promovira kao više vrijednu iako ona to nije ni po Obiteljskom zakonu ni po Ustavu -  tvrde Sanja Cesar, Nataša Bjelić i Amir Hodžić iz CESI-ja.

Za razliku od srednje škole u kojoj bi konzervativan Grozdov program trebao imati alternativu u liberalnom programu Foruma za slobodu, u osnovnim će se školama, sudeći prema tome kako sada stvari stoje, roditeljima dati na izbor samo program udruge Grozd, koji podržavaju i četiri vjerske zajednice.

- Taj program  djeci i mladima pruža nepotpunu i znanstveno neutemeljenu informaciju. Grozd kroz svoj program cijelo vrijeme plasira negativan stav o kontracepciji. Oni poručuju da upotreba kontracepcije nije prioritet za vlastito i tuđe zdravlje, a to, po našem sudu, predstavlja rizik i za javno zdravlje - kaže Sanja Cesar.  

Građanska će se koalicija “Stop rizičnom spolnom odgoju” ovih dana i pismeno obratiti ministru Ljubičiću, a tražit će i javno očitovanje pravobraniteljice za djecu, pravobraniteljice za ravnopravnost spolova te Zavoda za javno zdravstvo RH.  

 - Mi u Ministarstvu uvjereni smo da taj program ne krši ničija ustavna prava - rekao je Josip Ujević, savjetnik ministra Primorca zadužen za pitanje zdravstvenog odgoja u školama. Dodao je kako ne treba zaboraviti da Ministarstvo još nije donijelo konačnu odluku.


Ladislav Ilčić: To su uvrede
Ladislav Ilčić, koordinator Udruge Grozd, odbacio je primjedbe da je njihov program protuustavan i opasan za javno zdravlje. - To su najobičnije insinuacije, izmišljotine i uvrede - kaže Ilčić. Dodaje da je natječaj za program zdravstvenog odgoja bio javan te su se na njega mogle javiti i udruge civilnog društva koje sada “destruktivno napadaju i izmišljaju”. - Naš je program na tom natječaju prošao kao najbolji, a o njemu su se pozitivno očitovali i brojni stručnjaci - kaže Ilčić.
Ljubičić: Recenziramo program
Ministar zdravstva Neven Ljubičić rekao je da je u Ministarstvo dostavljen materijal vezan uz zdravstveni odgoj u školama.

- Osnovali smo radnu skupinu domaćih stručnjaka. Riječ je o opsežnom programu i treba nam vrijeme da ga recenziramo - rekao je ministar Ljubičić.

 

Izvor: Jutarnji list

Podijelite

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn