Svako je društvo slobodno, napredno i zadovoljno onoliko koliko je slobodan, zadovoljan i sretan svaki pojedinac. Također, činjenica je da je obitelj temelj svakoga društva a bez sretne i zdrave obitelji u kojoj vladaju kvalitetni i humani odnosi, nema ni sretnoga i naprednog društva.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)
Anja Pärson

Anja Sofia Tess Pärson (Umea, 25. travnja 1981.) je švedska alpska skijašica. Sedmerostruka je svjetska prvakinja, te aktualna olimpijska prvakinja u slalomu sa Igara u Torinu 2006. godine.
Debitirala je u Svjetskom kupu 15. ožujka 1998. godine u veleslalomskoj trci u završnici sezone u švicarskoj Crans-Montani. Kvalificirala se tamo zahvaljujući naslovu juniorske svjetske prvakinje i zauzela je 25. mjesto.

Do svoje prve pjobede u Svjetskom kupu nije čekala dugo. Dogodilo se to u prosincu 1998. u američkom Mammuth Mountainu u utrci slaloma. Imala je tada samo 17 godina. Svoj prvi naslov svjetske prvakinje ostvarila je na SP u St. Antonu 2001. godine u slalomu. Na istom prvenstvu osvojila je i broncu u veleslalomu. Sljedeće godine, na Olimpijskim igrama u Salt Lake Cityju osvaja srebro u veleslalomu i broncu u slalomu, utrkama u kojima je slavila, na tim Igrama gotovo nepobjediva, Hrvatica Janica Kostelić.

Sljedeću sezonu u Svjetskom kupu završila je s malim kristalnim globusom u veleslalomu. Taj uspjeh ponovila je još i godinu poslije, te u sezoni 2005/2006. Vlasnica je kristalnog globusa iz slaloma u sezoni 2003/2004. Iste te godine postala je i ukupna pobjednica u poretku Svjetskog kupa. Taj uspjeh ponovila je i godinu poslije.

{adselite} Do sada (ožujak 2007.) Anja ima 35 pobjeda u Svjetskom kupu: 18 u slalomu, 11 u veleslalomu, 3 u spustu i 3 u super-veleslalomu. Jedino još nije pobjedila u kombinaciji, ali nakon povlačenja Janice Kostelić iz "bijelog cirkusa" otvara joj se i ta mogućnost. Tom pobjedom bi postala tek četvrta skijašica u povijesti koja je pobjedila u svim disciplinama Svjetskog kupa (uz Austrijanku Petru Kronberger, Šveđanku Pernillu Wiberg i Janicu Kostelić).

2012. godine u jednoj radijskoj emisiji Anja se outala otkrivši kako ima djevojku, s kojom je u vezi od 2005.

- Želim konačno progovoriti o svom životu jer sam već umorna od skrivanja i pretvaranja da sam nešto što nisam. Moram biti iskrena prema sebi, ali prije svega prema djevojci Filippi. Ovim otkrićem sam krenula u najteži spust u mojoj karijeri.

Podijelite

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn