Svako je društvo slobodno, napredno i zadovoljno onoliko koliko je slobodan, zadovoljan i sretan svaki pojedinac. Također, činjenica je da je obitelj temelj svakoga društva a bez sretne i zdrave obitelji u kojoj vladaju kvalitetni i humani odnosi, nema ni sretnoga i naprednog društva.

0 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)
Pedro Almodóvar

Pedro Almodóvar Caballero (Calzada de Calatrava, 24. rujna 1949.), španjolski filmski redatelj, scenarist i producent.
Almodóvar je uvjerljivo najuspješniji i međunarodno najpriznatiji španjolski redatelj svoje generacije. Njegove filmove karakteriziraju kompleksna priča, elementi melodrame i pop kulture, korištenje popularnih pjesama,

satirični humor, jake boje i sjajan dekor. Želja, strast, obitelj i identitet Almodovarove su prevladavajuće teme. Njegovi filmovi uživaju popularnost širom svijeta, a on je postao jedna od glavnih figura svjetske kinematografije.

Zajedno s mlađim bratom Agustinom Almodóvarom osnovao je produkcijsku tvrtku El Deseo SA koja je producirala gotovo sve njegove filmova.
2001. godine izabran je za počasnog člana Američke akademije znanosti i umjetnosti.

Pedro Almodóvar rođen je u malom mjestu Calzada de Calatrava, nedaleko od ruralnog gradića Ciudad Real u pokrajini Kastilja-La Mancha, kao jedan od četvero djece u velikoj i siromašnoj seljačkoj obitelji. Kada mu je bilo osam godina obitelj ga šalje u vjersku školu u grad Cáceres (pokrajina Ekstremadura na zapadu zemlje, uz nadu da će jednog dana možda postati svećenik. Obitelj mu se kasnije pridružila u Cáceresu, gdje je njegov otac otvorio benzinsku postaju, a njegova majka vinariju u kojoj su prodavali vino sa obiteljskog imanja.

{adselite} Dok u Calzadi nije postojala kino dvorana, ulica u kojoj je živio u Cáceresu imala je ne samo školu, već i kino. "Kino je postalo moje pravo obrazovanje gdje sam naučio mnogo više nego kod svećenika", rekao je kasnije u jednom intervjuu. Bio je opčinjen ostvarenjima Luisa Buñuela, Rainera Wernera Fassbindera, Alfreda Hitchcocka, Johna Watersa, Ingmara Bergmana, Edgara Nevillea, Federica Fellinija, Georgea Cukora, Luisa Garcíe Berlange i neorealiste Marca Ferrerija.

Unatoč protivljenju roditelja Almodóvar se preselio u Madrid 1967. godine kako bi upisao filmsku akademiju. Želio je postati redatelj, ali su mu za to nedostajala ekonomska sredstva, a osim toga Franco je zatvorio sve filmske škole, tako da će biti potpuno samouk. Radio je brojne poslove kako bi zaradio za život, uključujući i prodaju rabljenih stvari na poznatom Madridskom buvljaku El Rastro. Na kraju se zaposlio u Španjolskoj nacionalnoj telefonskoj tvrtci Telefonica gdje je radio dvanaest godina kao administrativni pomoćnik. Budući da je radio samo do tri popodne imao je vremena baviti se vlastitim interesima

Ranih sedamdesetih počinje se zanimati za eksperimentalni film i kazalište. Surađivao je s avangardnom kazališnom grupom Los Goliardos u kojoj je igrao svoje prve profesionalne uloge i upoznao Carmen Mauru. Također je radio stripove, pisao članke i priče u brojnim kontrakulturnim časopisima, kao što su Star, Víbora i Vibraciones. Procvat madridske alternativne kulturne scene bio je savršeno okružje za razvoj Almodóvarovih socijalnih talenata. Postao je ključna figura u pokretu La Movida Madrileña (Madridski pokret), kulturnoj renesansi koja je uslijedila nakon pada Francova režima. Uz Fabia McNamaru, Almodovar je pjevao u glam rock parodijskom duetu. Objavio je novelu Fuego en las entrañas (Vatra u utrobi). Pisao je razne članke pod pseudonimom "Patty Diphusa" u glavnim novinama i časopisima, kao što su El Pais, Diario 16 i La Luna. Nastavio je pisati priče koje su naknadno objavljene u zbirci El sueño de la razón (San razuma).

Kratkometražni filmovi
Almodovar je kupio Super-8 kameru od plaće zarađene u tvrtci Telefonica kad su mu bile 22 godina i počeo je raditi kratkometražne filmove. 1974. je napravio svoj prvi kratkometražni film, a krajem 1970-ih filmovi su mu prikazani u madridskom noćnom krugu i u Barceloni. Bili su to uradci s otvorenom seksualnom tematikom i nedostatkom zvučne pozadine: Dos putas, o, Historia de amor que termina en Boda (1974) (Dvije kurve, odnosno, ljubavna priča koja završava brakom), La caída de Sodoma (1975) (Jesen Sodome), Homenaje (1976) (Posveta), La Estrella(1977) (Zvijezda), Sexo Va: Sexo viene(1977) (Sex dolazi i odlazi) (Super-8); Complementos(1978) (Kratke hlače) (16mm)

"Prikazivao sam ih u kafićima i na tulumima ... nisam mogao dodati glazbenu podlogu jer je magnetska traka bila vrlo slaba i tanka. Sjećam se da sam postao poznat u Madridu jer sam puštao kasete s glazbom, a osobno sam interpretirao glasove svih likova, pjesme i dijaloge.“

Karijera
Upitan da objasni tajnu uspjeha svojih filmovima, odgovorio je "Važno je ne zaboraviti da se filmovi rade kako bi zabavili gledatelja. U tome je ključ uspjeha". Almodóvar je bio pod snažnim utjecajem starih holivudskih filmova u kojima se sve događa oko glavnog ženskog lika i on nastavlja dalje u toj tradiciji. Almodovar je otvoreno gej i ugrađuje elemente gej i underground kulture u popularne sadržaje čime redefinira percepciju španjolske kinematografije i Španjolske.

Podijelite

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn