Svako je društvo slobodno, napredno i zadovoljno onoliko koliko je slobodan, zadovoljan i sretan svaki pojedinac. Također, činjenica je da je obitelj temelj svakoga društva a bez sretne i zdrave obitelji u kojoj vladaju kvalitetni i humani odnosi, nema ni sretnoga i naprednog društva.

0 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)
Bessie Smith

Bessie Smith (Chattanooga, 15. travnja 1894. - Clarksdale, 26. rujna 1937.), američka jazz pjevačica.
Afirmirala se kao najbolja interpretatorica bluesa ("kraljica bluesa") u razdoblju klasičnoga jazza (1920-ih i 1930-ih godina). Nastupala je s vodećim jazz-glazbenicima i sastavima. Na vrhuncu slave prodala je dva milijuna ploča.

Postoje dvojbe vezano za njen datum rođenja kao i za obiteljske prilike jer se popis stanovništva iz 1990 i 1910 ne slažu. No kako je u kasnijim dokumentima prihvaćen 15.04.1894 to je datum koji se smatra istinitim.
Postoje također dvojbe oko broja braće i sestara koje je Bessie imala zbog neusklađenosti ranijih popisa.

Bessie je kći Laure (rođ. Owens) i Williama Smitha. Rano je ostala bez roditelja, oca se nije ni sjećala a majku je izgubila kada je imala 9 godina. brigu o braći i sestrama preuzela je starija sestra Viola.
Kako bi zaradili novac za preživljavanje Bessie i njezin brat Andrew nastupali su po ulicama Chattanooga kao duo - ona je pjevala i plesala a on ju je pratio na gitari. Omiljeno mjesto na kojem su izvodili svoj program bilo je ispred White Elephant Saloona na križanju trinaeste i ulice Elm u samom centru crnačkog dijela grada.

1904. godine najstariji brat odlazi s putujućom družinom Moses Stokesa a 8 godina kasnije dogovorio je sa svojim menadžerima audiciju nakon koje je nastupala kao plesačica po kazalištima u Atlanti. Jedno vrijeme je radila i u emisijama T.O.B.A. a nakon potpisivanja ugovora s Columbia Records postala je jedna od njihovih najpoznatijih zvijezda.

{adselite} Vrijeme do 1923. kada je praktički započela pjevačku karijeru snimajući za Columbia Records provela je  u Philadelphiji gdje se zaljubila i udala za Jack Gee-a. Taj burni brak obilježile su nevjere s obje strane a u to vrijeme Bessie Smith je postala najbolje plaćena crna zabavljačica koja je imala vlastite emisije a na turneje je odlazila u pratnji 40 ljudi zakupljujući vlastiti vagon. Gee je bio impresioniran zaradom ali nikada nije prihvatio poslovni život svoje žene a osobito se nije mogao prilagoditi njenoj biseksualnosti. Bessie je imala odnose s različitim ženama tijekom svoga života a jedna od njih je, prema kazivanju Bessine nećakinje ruby,  Lillian Simpson članica pratećeg zbora. Brak s jackom Geeom završio je 1929. godine nakon što je Bessie saznala za njegov odnos s pjevačicom Gertrudom Sanders, iako se nikada nisu službeno razveli.

Bessie Smith je na kraju ušla u izvanbračnu vezu s sa starim prijateljem s kojim je ostala sve do svoje smrti.
Umrla je u 43. godini uslijed gubitka krvi jer je nisu primili u obližnju bolnicu za bijelce, nakon što je stradala u automobilskonj nesreći.

Podijelite

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn