Svako je društvo slobodno, napredno i zadovoljno onoliko koliko je slobodan, zadovoljan i sretan svaki pojedinac. Također, činjenica je da je obitelj temelj svakoga društva a bez sretne i zdrave obitelji u kojoj vladaju kvalitetni i humani odnosi, nema ni sretnoga i naprednog društva.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)

partnerska skrb

PARTNERSKA skrb je model skrbi nad djecom predviđen Zakonom o životnom partnerstvu, a kako doznaje Index zasad su dva takva zahtjeva stigla u Ministarstvo socijalne skrbi. Partnerska skrb, pod uvjetima utvrđenim ovim Zakonom, je oblik skrbi za maloljetno dijete koju može pružiti životni partner nakon smrti životnog partnera roditelja djeteta, a iznimno i za života životnog partnera roditelja djeteta, ako drugi roditelj nije poznat ili ako mu je oduzeta roditeljska skrb zbog zlostavljanja djeteta.

Oba zahtjeva, kako doznaje Index, podnesena su u Zagrebu, radi se o lezbijskim obiteljima u kojima je jedna od partnerica zatražila partnersku skrb, dok je druga majka djeteta. Te obitelji "postoje", funkcioniraju kao prave obitelji, već duže vrijeme, a nakon što je donesen Zakon o životnom partnerstvu sada žele iskoristiti i sva prava koja imaju prema njemu. Navedene ženske osobe nedavno su se i vjenčale.

"Uz pomoć naših odvjetnika, dvije lezbijske obitelji podnijele su sudu zahtjev za partnersku skrb, očekujemo da postupak bude gotov kroz par mjeseci. Također, pozivamo sve koji imaju bilo kakva pitanja vezano uz roditeljska prava kroz Zakon o životnom partnerstvu da nam se slobodno obrate", kazao je Indexu Marko Jurčić iz Zagreb Pride.

"S obzirom da se radi o obitelji koja je postojala i prije Zakona o životnom partnertsvu očekujemo da će odluka o partnerskoj skrbi stići uskoro. Drago nam je da se Zakon o životnom partnerstvu primjenjuje i u praksi", kaže nam Jurčić i dodaje kako se znaju našaliti da od 5. rujna imaju "svaki tjedan, gej brak jedan".

Očekuju da će do kraja godine biti sklopljeno 40-ak životnih partnerstava. "To je puno veća brojka nego smo očekivali, a drago nam je se koriste i druga prava iz Zakona o životnom partnerstvu", dodaje Jurčić.

I dijete se pita za mišljenje, ako je dovoljno veliko

U Ministarstvu socijalne skrbi potvrdili su nam da su zaprimili dva zahtjeva, te objasnili ulogu Centra za socijalnu skrb. "Zahtjev se podnosi sudu, sud zatim od Centra za socijalnu skrb zatraži da procijeni obiteljske okolnosti i tada sud donosi odluku", kratko su nam kazali.  Kako doznajemo, ukoliko je dijete dovoljno veliko, tada će i njega pitati za mišljenje. Odluka se treba donijeti najkasnije u roku od tri mjeseca od zaprimanja zahtjeva.

 

Izvor: Index.hr

Podijelite

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn