Svako je društvo slobodno, napredno i zadovoljno onoliko koliko je slobodan, zadovoljan i sretan svaki pojedinac. Također, činjenica je da je obitelj temelj svakoga društva a bez sretne i zdrave obitelji u kojoj vladaju kvalitetni i humani odnosi, nema ni sretnoga i naprednog društva.

4 1 1 1 1 1 Rating 4.00 (1 Vote)

gay vjenčanje

Nakon što je početkom rujna u Zagrebu sklopljen prvi istospolni brak između dvojice muškaraca, i to samo mjesec dana od stupanja na snagu novog Zakona o životnom partnerstvu, prva istospolna vjenčanja ubrzo su krenula i u Istri. Tako iz Ureda državne uprave Istarske županije doznajemo da je prvo životno partnerstvo nedavno sklopljeno na području Matičnog ureda u Pazinu, a sklopile su ga dvije partnerice.

Muško vjenčanje u Puli

Novo istospolno vjenčanje uskoro će se dogoditi i u Puli, a kako doznajemo, svoju će vezu ozakoniti jedan muški par. Vjenčanje se sprema i u Rovinju jer zahtjev tamošnjem Matičnom uredu predale su dvije partnerice. Kratak period od stupanja na snagu novog zakona, već jedno istarsko gay vjenčanje i dva planirana u tako kratkom periodu, samo potvrđuju da su i LGTB osobe u Istri s nestrpljenjem dočekale da konačnu počnu uživati sva prava kao i ostali građani, a koja su im sada regulirana zakonom.

Koordinator Zagreb Pridea Marko Jurčić smatra da se u Istri, koja je tvrdi, jedna od najtolerantnijih dijelova Hrvatske, što se pokazalo i na referendumu o braku, mogu vrlo brzo očekivati novi zahtjevi za sklapanje životnog partnerstva. Na pitanja koja je osnovna razlika između braka, Jurčić pojašnjava da je Zakon o životnom partnerstvu definiran kao zajednica obiteljskog života dvije osobe istog spola te dodaje da su od sada brak, izvanbračna zajednica, životno partnerstvo i neformalno životno partnerstvo zakonski priznati kao zajednice koje predstavljaju obiteljski život.

- Razlika između braka i životnog partnerstva je u tome što je sada brak i Ustavom definiran kao zajednica muškarca i žene, a životno partnerstvo je obiteljska zajednica osoba istoga spola. Razlika je prisutna i kod rastave jer životno je partnerstvo lakše raskinuti ako se partneri dogovore i prije same rastave ne moraju na sud već je dovoljno to obaviti kod matičara. Tu je i pravo na usvajanje, odnosno zajedničko usvajanje što u zakonu o životnom partnerstvu  nije regulirano.

{adselite} Ako istospolni par ima vlastito dijete što je često kod ženskih partnerica od kojih je jedna majka djeteta, njena partnerica može od suda zatražiti definiranje partnerske skrbi i ona može biti partner skrbnik, pojašnjava Jurčić.

Po njegovim riječima, od kada je zakon stupio na snagu, konstanto pristižu novi zahtjevi za vjenčanja diljem Hrvatske.

- Životno partnerstvo mogu sklapati i stranci u Republici Hrvatskoj, dok recimo u Italiji to ne mogu, pa ćemo možda imati situaciju da će netko iz Italije doći u Istru sklopiti životno partnerstvo, i to će im vrijediti u cijeloj EU, kazao je Jurčić i zaključio da je donošenje zakona  veliki korak naprijed za ljudska prava u Hrvatskoj i još veći za jednakost, dostojanstvo i prava LGBT osoba u našoj zemlji.

Izuzetak posvajanje djece

Sklapanjem životnog partnerstva svi gay parovi u Hrvatskoj imaju ista prava kao i muškarac i žena u braku, osim onog na posvajanje djece. Osim što se ovim Zakonom gotovo u potpunosti izjednačavaju prava LGBT osobama i njihovim obiteljima, njime se ostvaruju i preduvjeti za socijalnu stabilnost istospolnih parova.

Osim toga ovo dugo čekano zakonsko priznanje jasno poručuje da su sve obitelji jednake i zaslužuju živjeti sigurno i sretno te da je ljudsko dostojanstvo, neovisno o nečijoj spolnoj orijentaciji ili rodnom identitetu neotuđivo, poručuju iz udruge Zagreb Pride. (Danijela BAŠIĆ-PALKOVIĆ)

 

Izvor. Glas Istre.hr

Podijelite

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn