Svako je društvo slobodno, napredno i zadovoljno onoliko koliko je slobodan, zadovoljan i sretan svaki pojedinac. Također, činjenica je da je obitelj temelj svakoga društva a bez sretne i zdrave obitelji u kojoj vladaju kvalitetni i humani odnosi, nema ni sretnoga i naprednog društva.

4 1 1 1 1 1 Rating 4.00 (1 Vote)
Živjeti s HIV-om

Sindrom stečene imunodeficijencije (AIDS) je uznapredovali stadij infekcije virusom humane imunodeficijencije (HIV-om), koji napada obrambene snage organizma, s posljedičnim razvojem specifičnih zaraznih i malignih bolesti. Prema procjeni SZO-a u svijetu je oko 40 000 000 ljudi zaraženih HIV-om.

U Hrvatskoj su registrirane 602 HIV pozitivne osobe, među kojima je 315 oboljelih od AIDS-a. Obzirom da je HIV infekcija, odnosno AIDS, zarazna bolest, možemo se zaštiti preventivnim ponašanjem, ali i očekivati rast broja zaraženih.
Razgovarali smo s Ivicom. On je tridesetdvogodišnji muškarac koji živi u Zagrebu. Zaposlen je, a po struci je pedagog. Zaražen virusom HIV-a.
Nije u braku, te je homoseksualne orijentacije.
A: Prije koliko vremena vam je otkriven virus? Koliko je vremena od tada prošlo?
I:  Da, testirao sam se i prije i to 1998. Nakon rezultata tada, a mogu reći da su bili negativni, odlučio sam da više neću imati bilo kakav rizični seks. Krajem 2001. sam se testirao i otkriven je virus HIV-a, a terapija je počela 6 mjeseci kasnije.

A: Što je tada bio razlog testiranja. Rutinski pregled ili sumnja?
I:  Testirao sam se i ranije, ali taj puta razlog testiranja je bio pritisak tadašnjeg partnera, u čemu nisam vidio ništa loše već njegovu brigu.

A: Je li tu riječ o partneru koji vam je i prenio virus?
I:  Da, on je bio zaražen, ali to od njega nikada nisam saznao. To mi nikada nije  rekao. To sam doznao kasnije.

A: Ivice, jeste li prije zaraze bili educirani o HIV-u, budući da ste rekli da ste tek 1998. godine odlučili ne ponašati se rizično? Svejedno ste 2001. godine upražnjavali seks bez zaštite…
I: Mislim da sam bio dosta informiran i to o svim spolnim bolestima, pa i o HIV- u.
Zarazio me partner s kojim sam bio u vezi, kojem sam vjerovao. Očito previše.

A: Je li on sam znao da je bio HIV pozitivan?
I: Da, znao je da je HIV pozitivan, očito ga je htio što više proširiti, pitao sam ga što sada, a on je krivicu prebacivao na mene. Kada sam mu dokazao da sam jedino od njega mogao dobiti HIV, nestao je iz mog života.

A: Ivice, jeste li trenutno u vezi? Održavate li seksualne kontakte i štitite li se pritom?
I: Trenutno nisam u vezi, znate čak se pomalo i bojim da ja nekog ne zarazim. Normalno da ću svom budućem dečku reći da sam HIV pozitivan. Pa ne očekujete, nadam se, nešto drugo? Održavam povremene seksualne kontakte, a i to samo uz zaštitu.

A: Šok je 2001. bio golem. Koja je bila vaša prva reakcija nakon spoznaje o zarazi?
I:  Kada sam doznao što se dogodilo, mislio sam da mi je život gotov, da više ništa nema smisla, kao da se pojavila velika crna rupa.

A: Jeste li se povjerili obitelji, prijateljima, radnim kolegama i nakon koliko vremena?
I: Naravno da sam rekao roditeljima i samo određenim prijateljima. Nažalost, moj bivši javio je i na moj posao, te sam umalo dobio i otkaz.

A: Kako su reagirali oni kojima ste se povjerili?
I:  Prvo strah, nevjerica, tuga, a onda bijes, svađe. Tako je bilo s roditeljima, a s prijateljima isto tako, samo možda u nekom manjem intenzitetu.

A: A danas, kako reagiraju danas? Jesu li vas prihvatili? Osjećate li razlike u ophođenju? Koje/kako? Kako se s time nosite? Postoji li osjećaj odbačenosti, usamljenosti, povrijeđenosti?
I:  Danas smatram da sam od svih kojima sam rekao ponovno prihvaćen i to kao optimističnija i bolja osoba nego što sam bio prije. Nosim se sa svojom bolesti dobro, možda i zato jer nikada do sada nisam imao nekih zdravstvenih problema koje uzrokuje HIV virus.

{adselite} A: Kako vi danas doživljavate činjenicu vlastitog «HIV-a»?
I: Život s HIV-om se pretvorio u svakodnevicu. Pijem svoju terapiju, odlazim na redovne preglede u Kliniku i to je to. Samo tada i razmišljam o bolesti, naravno i kada sam vani pa budem svjestan činjenice da ne mogu samo tako otići s nekim dečkom, a ako mu kažem budite sigurni da on neće htjeti.

A: Mislite li da se vaš život danas razlikuje od HIV negativnih osoba?
I:  Mislim da imam čak i neku prednost pred HIV negativnim osobama, a to je, u prvom redu, svijest o potrebi zdravog života. Tu mislim na prehranu, bavljenje sportom, disciplinu pri uzimanju terapije. Naravno, tu je i svijest o svim spolno prenosivim bolestima, pogotovo o HIV-u.

A: Budući da još ne postoji lijek kojim bi se apsolutno uspješno borili protiv virusa HIV-a, kako prihvaćate činjenicu doživotne zaraženosti?
I: Vidite, kada me pitate ovako za zaraženost do kraja života, to pomalo zvuči bombastično i pesimistično, ali nikada o tome nisam mislio na taj način. Prije svega razmišljam kako da što dulje i što kvalitetnije živim i uživam u svom životu.

A: Vaši planovi…
I: Planovi... pa, imam ih jako puno. Trebam ih sve ostvariti. Naravno da bih volio naći dečka za vezu, naravno da će znati sve o meni... možda promjena posla ili neko stručno usavršavanje tek kao mentalna gimnastika, ali i nešto veći prihod. Želim se smiriti u društvu najdražih, roditelja i prijatelja i voditi jedan sadržajan i kvalitetan život.

Podijelite

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn