Svako je društvo slobodno, napredno i zadovoljno onoliko koliko je slobodan, zadovoljan i sretan svaki pojedinac. Također, činjenica je da je obitelj temelj svakoga društva a bez sretne i zdrave obitelji u kojoj vladaju kvalitetni i humani odnosi, nema ni sretnoga i naprednog društva.

0 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

Dragi gdine. i gđo. Smith,

Razumijem da Vam je vaša kćerka Jane sada rekla da je lezbijka. Ja sam također majka i mislim da mogu razumjeti kako se oboje sada osjećate. Pretpostavljam da ste zbunjeni i shavaćate da o toj temi skoro ništa ne znate. Homoseksualnost je bila skrivana i tabu tema, tako da se većina heteroseksualnih roditelja nađu u neugodnoj situaciji. Naše glave su napunjene mnogim netočnim informacijama i stereotipima tijekom mnogih godina življenja u društvu punom predrasuda. Društvo koje je još pod utjecajem zastarjelih religioznih ideja pred sobom ima dug put do razumijevanja.

Jane je trebala mnogo hrabrosti i povjerenja u Vas da Vam konačno kaže kakva je ona zapravo osoba. Vaša kćerka nije odabrala da se ovako osjeća, samo je odrasla postupno shvaćajući da je drugačija, kako se njena seksualnost razvijala. Slično kako smo to Vi i ja učinili, samo što smo mi favorizirali suprotni spol. Adolescencija je težak period, a Jane se morala dodatno suočiti sa strahom od odbijanja njenih prijatelja, kao i roditelja i obitelji, možda čak i izrugivanja i zlostavljanja od onih s kojima je odrasla.

Ona je prošla kroz sve ovo, i bila je dovoljno hrabra i iskrena reći ovo Vama, ljudima koji su joj najbliži i najvažniji u životu. Vi možete za to kriviti sebe, ali za to nema potrebe.

Homoseksualnost je nešto što se dešava u milijunima obitelji, obiteljima baš poput Vaše ili moje. Nema ništa što ste Vi učinili ili u čemu ste pogriješili, a što je vašu kćerku učinilo lezbijkom. Udruženja roditelja, poput Pflag su u jedinstvenoj poziciji da otkriju bilo kakav zajednički faktor, ali takvoga nema! Tijekom godina, sreli smo se sa svim mogućim tipovima obitelji i svi stereotipi su odagnani. Malo je logike u obično ponuđenim objašnjenjima za opstanak lezbijki, homoseksualaca i biseksualnih ljudi. Sigurna sam da ste imali mnogo nada i snova za Janeinu budućnost, snova koje ste čuvali u svojim srcima još od dana kada je rođena, i da Vam se sada čini da su oni nestali. Sigurna sam da ćete biti isto tako ponosni na svoju kći lezbijku, jednom kada se bolje upoznate s njenim načinom života.

{adselite} Ona je potpuno ista osoba kakva je bila, samo sada njeni sredovječni roditelji moraju otvoriti svoje umove i srca, i učiniti neke promjene - što može biti malo bolno. No, bitno ju je razumjeti, biti dijelom njenoga života, njenih uspona i padova, nada i snova- ukratko, biti tu za nju. Jane Vam je iskazala povjerenje otkrivajući Vam svoje osjećaje, i sada je na Vama red da joj date bezuvjetnu ljubav i podršku, te da joj date do znanja da se Vaši osjećaji prema njoj nisu promijenili. U svijetu je još prisutna strašna homofobija i Jane treba znati da ju neće pronaći u svome domu i obitelji. Sigurna sam da ju Vi, poput svih roditelja, želite zaštiti od sve boli i zla koje hrabri ljudi privlače; obitelj puna ljubavi i podrške je najbolje što može imati dok samouvjereno ide kroz život. Roditelji poput nas obično čuju mnogo negativnih stvari o tome što znači biti gay, ali tijekom svog istraživanja otkrit ćete isto toliko pozitivnih strana toga. Postoji mnogo pogrešnih stavova o homoseksualnosti, i trebalo bi puno više od ovog pisma da ih sve opovrgnem, ali istina je da naši homoseksualni sinovi i kćeri mnogo pate radi neutemeljenih predrasuda koje promovira naše društvo.

Neki nemaju podršku i ljubav obitelji i to može dovesti do tužnog i usamljenog života- nečega što sigurno ne želite za Jane. U našoj obitelji je vladala zabrinutost da će naš gay sin voditi jadan život, ali smo u to vrijeme ignorirali broj lezbijki i gayjeva koji postoje i kvalitetu njihovih života. Sada smo sretni što smo si dali priliku učiti i rasti. Može biti da smo ostali u neznanju o velikoj i bitnoj manjiskoj skupini u našem društvu i bili siromašniji što nismo mogli razumjeti vrijednost ljudske ljubavi pod mnogim maskama, pod kojima postoji na ovom planetu. Možda ćete htjeti kontaktirati Fflag i upoznati roditelje koji su bili tamo gdje ste vi sada. Možete razgovarati s nama na našim telefonima za pomoć (trenutno je 50 roditelja u UK dostupno) često i dugo koliko Vi to želite. Mi možemo razumjeti kako se osjećate. Također, postoji i određen broj organizacija koje održavaju sastanke u nekim gradovima u UK i izdajemo korisnu literaturu. Ako želite znati što rade ostali roditelji, možete naručiti naše tromjesečne novine. Nadam se da će moje pismo barem malo pomoći i da će se Vaš osjećaj zbunjenosti i izolacije uskoro početi smanjivati. Sjednite i razgovarajte s Jane, ona želi da ju razumijete i da ostanete bliski s njom. Zapamtite, nije se ona promijenila, jedostavno ju sada poznajete bolje.

Srdačni pozdravi,

Brenda Oakes

Podijelite

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn