Svako je društvo slobodno, napredno i zadovoljno onoliko koliko je slobodan, zadovoljan i sretan svaki pojedinac. Također, činjenica je da je obitelj temelj svakoga društva a bez sretne i zdrave obitelji u kojoj vladaju kvalitetni i humani odnosi, nema ni sretnoga i naprednog društva.

3 1 1 1 1 1 Rating 3.00 (2 Votes)

Papa Franjo

Oni ne smiju biti marginalizirani zbog svoje orijentacije i moraju biti integrirani u društvo, kaže Papa

RIM - Papa Franjo izjavio je u ponedjeljak da se homoseksualce ne smije osuđivati ili marginalizirati i da ih se mora integrirati u društvo, te da žene definitivno neće obnašati svećeničku službu u Katoličkoj crkvi.

U razgovoru s novinarima u zrakoplovu na povratku iz Brazila u Rim, papa Franjo izrekao je dosad najmilosrdnije riječi nekog poglavara Katoličke crkve o homoseksualcima. Naglasio je da ih se ne smije diskriminirati, ali je dodao da po katekizmu Katoličke crkve homoseksualna orijentacija nije grijeh, ali homoseksualni odnosi jesu.

- Ako je netko homoseksualac i traži Boga i dobronamjeran je, tko sam ja da mu sudim, kazao je Papa.

- Katekizam to dobro objašnjava. Oni ne smiju biti marginalizirani zbog svoje orijentacije i moraju biti integrirani u društvo, dodao je Franjo.

- Ta orijentacija nije problem. Moramo biti braća. Problem je u lobiranju za tu orijentaciju, kao što su problem lobiji pohlepnih, politički lobiji, masonski lobiji, toliko ih je mnogo. To je veći problem, kazao je.

Franjo je odgovarao na pitanje novinara o izvješćima o "gay lobiju" u Vatikanu.

- Mnogo se toga pisalo o tome. Ja još nisam vidio nikoga u Vatikanu s osobnom iskaznicom na kojoj piše da je gay, našalio je Papa.

Razgovor s novinarima u zrakoplovu trajao je 80 minuta i obuhvatio je širok raspon tema. Među ostalim, Papa je kazao da je zabrana obnašanja svećeničke službe ženama u Katoličkoj crkvi "definitivna".

- Crkva je o tome rekla svoje i rekla je ne.. ta su vrata zatvorena, kazao je Papa, dodavši kako bi želio da žene imaju veću i važniju ulogu u administrativnim i pastoralnim aktivnostima.

- Ne možemo ograničiti ulogu žena u Crkvi na ministriranje ili na predsjedanje humanitarnim zakladama.. mora biti više od toga, rekao je.

- Ali kada se govori o zaređenju žena, Crkva je rekla ne. Papa Ivan Pavao je zaključio to pitanje, kazao je Franjo govoreći o dokumentu pokojnog prethodnika koji kazuje da je zabrana zaređenja ženama dio nepogrešiva nauka Crkve.

Papa je također rekao da problematični Zavod za religijska djela (IOR), poznat i kao Vatikanska banka, mora biti iskreniji i transparentniji u svome djelovanju. Kazao je da će poslušati savjete povjerenstva koje je osnovao s ciljem ispitivanja stanja u banci i zatim odlučiti treba li je reformirati ili zatvoriti.

- Ne znam što će biti od toga. Neki kažu da je bolje da je banka, drugi misle da treba biti humanitarna zaklada, a treći da je treba zatvoriti, kazao je Franjo.

IOR je predmet nekoliko istraga talijanskih sudaca zbog sumnje o pranju novca.

- Moramo pronaći rješenje, rekao je Papa.

- Međutim, kakvo god ono bilo, mora biti transparentno i iskreno. Tako mora biti, naglasio je.

Papa Franjo vratio se u ponedjeljak u Rim iz posjeta Brazilu u povodu 28. Svjetskog dana mladih u Rio de Janeiru. Bio je to njegov prvi posjet inozemstvu u pontifikatu.

Tijekom boravka u Brazilu 76-godišnji Papa mnogo se puta sastao s mladima, posjetio je jednu favelu, bivše narkomane i zatvorenike, a posjet je završio misom na Copacabani u nedjelju na kojoj se okupilo više od tri milijuna vjernika.

Podijelite

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn