Svako je društvo slobodno, napredno i zadovoljno onoliko koliko je slobodan, zadovoljan i sretan svaki pojedinac. Također, činjenica je da je obitelj temelj svakoga društva a bez sretne i zdrave obitelji u kojoj vladaju kvalitetni i humani odnosi, nema ni sretnoga i naprednog društva.

0 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

(A.gej/queer osoba, 23.god., student)

Možda je moj slučaj specifičan jer je moj coming out mogao biti samo «javan» - nikada prije toga nisam imao potrebu «iskoračiti» jer nisam ni bio u «ormaru». Napraviti ovaj «veći» iskorak bio je nužna stvar jer sam osjećao da se samo po tom pitanju može promijeniti položaj ove zajednice i na koncu moj osobni položaj u društvu i obitelji.

Moji roditelji su smatrali da se ne trebam nužno izlagati opasnostima koje se realno mogu izazvati svojom «vidljivošću».
Moj stav je taj da se ionako ne uklapam u nužnu normu «muškarca» koji propisuje heteronorma te da je moja vidljivost kao queer pojedinca ionako izložena. Moji prijatelji/ice, kolege/ice, profesori na fakultetu bili su mi uglavnom podrška, negodovanja i/ili iznenađenja nije bilo. Jedini koji su mogli ili jesu stvarali «probleme» jesu poznanici/ce mojih roditelja i susjedi/e koji/e su u «poznatoj» stvari našli/e «otkriće».

{adselite} Verbalno nasilje, omalovažavanje i često neugodni pogledi i komentari svakodnevica su ove zajednice, bio pojedinac/ka out ili ne. Naša rodnost je nešto što je vidljivo i menifestira se u najblažem obliku komentarom «izgleda kao peder». Nasilje, ono fizičko, doživio sam na prvom Pride-u, u klubu Santos i nekoliko puta u svojoj neposrednoj blizini. Također, prijetnje su češće bile upućivane na e-mail prije Pride-a ili neke važne manifestacije.

Sam coming out podigao mi je samopouzdanje, ponos i odlučnost da se treba baviti aktivizmom dok god i jedna osoba u svemu tome može pronaći hrabrosti za vlastiti comin out ili dok god i jedna osoba u tome može pronaći sreću i zahvalnost zbog nečijeg rada. Također, coming out je svakako povećao sreću i emocionalnu sigurnost u mom životu.

Članovima LGBTIQ populacije koji/e se još nisu outali/e ne bih poručio ništa, slušao bih što oni imaju reći. Možda zvuči patetično, ali o njima na koncu ovisi odabir, koji je prema mom sudu u oba slučaja legitiman. Roditelji su pak druga priča, oni u slučaju outanja vlastite djece prolaze i vlastiti coming out koji nisu očekivali ili na koncu ne znaju kako ga realizirati. Pravo svake osobe je pravo izbora kako organizirati i voditi vlastiti život tako da bi u tom roditeljskom comin outu upravo roditelji trebali podržati izbor svoje djece – žele li napraviti coming out ili ne, i poštivati tu odluku.  
 
Iva Zegura, Razumjeti vs./feat. Prihvatiti

Podijelite

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn