Svako je društvo slobodno, napredno i zadovoljno onoliko koliko je slobodan, zadovoljan i sretan svaki pojedinac. Također, činjenica je da je obitelj temelj svakoga društva a bez sretne i zdrave obitelji u kojoj vladaju kvalitetni i humani odnosi, nema ni sretnoga i naprednog društva.

0 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)
HIV, transfuzija i opasnost od homoseksualaca

Prof. John Kaldor, znanstvenik koji se bavi istraživanjem virusa HIV-a se složio da omjeri prenošenja drugih zaraznih bolesti koje se prenose seksualnim odnosom, isključujući HIV nisu temelj za izuzimanje homoseksualaca iz skupine donatora krvi.

Prof. Kaldor svjedočio je na saslušanju o doniranju krvi osoba homoseksualne orijentacije pri Tasmanijskom sudu koji se bavi  borbom protiv diskriminacije u Hobartu.

Tijekom ovog svjedočenja prof. Kaldor se, također složio da je oralni seks osoba homoseksualne orijentacije siguran, te da je suzdržavanje os seksualnih odnosa u trajanju dužem od devet dana, koliko treba za detekciju virusa HIV-a „konzervativno“.

Međutim, prof. Kaldor i dalje tvrdi da je analni seks homoseksualnih osoba aktivnost visokog rizika, čak i uz uporabu prezervativa.

 Rodney Croome, glasnogovornik grupe koja se bori za prava osoba homoseksualne orijentacije je izjavio da su pogledi prof. Kaldora na oralni seks, period suzdržavanja od seksa i na druge bolesti koje se prenose putem seksualnog odnosa oprečni tvrdnjama Crvenog križa da cjelokupna seksualna aktivnost homoseksualnih osoba predstavlja aktivnost visokog rizika, te da druge bolesti koje se prenose putem seksa poput sifilisa u homoseksualnoj zajednici predstavljaju značajan rizik.

„Prof. Kaldon je nagrizao „slučaj Crvenog križa“, ali vrlo smo zabrinuti zbog njegova pogleda da analni seks gay osoba uz uporabu prezervativa je rizičniji od seksualnog odnosa raznospolnih partnera bez uporabe prezervativa.“

{adselite} „Statistika na koju se ovdje referira nije reprezentativna jer 55% seksualnih odnosa iz studije su se dogodili u gay saunama, a drugih 36% na drugim sličnim mjestima gdje je usputni gay seks uobičajen".

Gospodin Croome je izrazio zadovoljstvo pitanjem suda upućeno prof. Kaldronu o dokazima o rizičnosti prijenosa virusa HIV-a među muškim partnerima u monogamnoj vezi.

„Očekujemo da će ovo pokazati da je značajno niži rizik prijenosa virusa HIV-a od drugih seksualnih aktivnosti muškaraca i heteroseksualnog odnosa."

Svjedok Crvenog križa  i kampanje za donaciju krvi osoba homoseksualne orijentacije Michael cain je sada u poziciji odgovora prof. Kaldronu na klupi za svjedoke.

Očekuje se da će svjedočenje biti održano u sljedeća dva do tri tjedna.

Prof. Kaldron je svjedočio u slučaju stanovnika Launcestona, Michaela Caina, koji je odbijen kao donor krvi 2003. nakon što je priznao osoblju koji su radili na prikupljanju krvi da je u homoseksualnoj vezi.

 Na saslušanju protiv australskog Crvenog križa je sud je čuo statistiku koja govori da ako se ukloni današnja zabrana doniranja krvi za osobe gay orijentacije svakih 197 godina će se kroz sadašnje provjere donirane krvi podkrasti jedna HIV pozitivna doza donirana od strane homoseksualca.

Za slučaj da je doniranje krvi homoseksualcima koji prakticiraju siguran seks, prema čovjeku koji je pokrenuo proces za ukidanje zabrane doniranja krvi koja se odnosi na osobe gay orijentacije Michaelu Cainu, ta brojka se penje na svakih 5769 godina.

Ove zapanjujuće brojke su iznešene na sudu od strane odvjetnika gospodina Caina, Petera Treea prilikom ispitivanja Dr. Williama Leissa, svjedoka Crvenog križa i kanadskog stručnjaka za procjenjivanje rizičnosti, a direktno su bazirane na statistici Dr. Williama Leissa.

Dr. Leiss je autor kanadske studije koja je poduprla doživotnu zabranu doniranja krvi donorima homoseksualne orijentacije te zemlje i izjavio da jednogodišnja odgoda poput austalske bi „predstavljala prijenos rizika između muške homoseksualne / biseksualne zajednice i primatelja donirane krvi koji je po naravi skriven i potpuno neprihvatljiv. Takav prijenos rizika bi bio nerazuman i nepošten.“

Tijekom ispitivanja gospodin Trees je izjavio da Austalija ima relativno sigurne zalihe krvi unatoč predviđanjima Dr. Leissa.

Svjedočenje američkog stručnjaka, matematičkog epidemiologa Dr. Travisa Porcoa da metamatički modeli o muškim istospolnim odnosima koji su prezentirani sudu, a temeljeni na modelu poput onoga Dr. Leissa su manjkavi.

Prema izjavi Dr. Procoa, koju Crveni križ još nije osporio na sudu „zbog toga što dobro razumijemo ponašanje koje nas više izlaže mogućnosti zaraze HIV-om u mogućnosti smo klasificirati muškarce koji su imali homoseksualne odnose nezaraženim osobama, a sad su u monogamnoj vezi s zdravom osobom na spektru rizičnog ponašanja na vrlo malu ili nepostojeću razinu.

„Postoji (moja) zabrinutost činjenicom da neodređena zabrana doniranja krvi muškarcima koji imaju seksualne odnose s drugim muškarcima, a u niskoj su rizičnoj skupini predstavlja samo iluziju sigurnosti dok su druge prakse koje su u prošlosti dozvolile HIV pozitivnim osobama da doniraju krv nastavljene.“

Dokazi koje je u ponedjeljak na sudu iznesao američki stručnjak za epidemiologiji i bio-etniku, Dr. Scott Halpern su alarmantne činjenice koje su zapanjile sud; 1 od 100 ljudi koji su transfuzijom primili krv stariju od 14 dana će umrijeti, a 13% krvi koja napusti centre Crvenog križa za prikupljanje krvi je starija od 14 dana.

Na pitanje gospodina Treea upućeno Dr. Leissu da li ta činjenica predstavlja daleko veći rizik od homoseksualaca u monogamnoj vezi koji prakticiraju siguran seks, Dr. Leiss je izjavio da nije u mogućnosti odgovoriti na to pitanje.

Saslušanje se nastavilo svjedočenjem Scotta Halperna i tvorca Australske službe koja se bavi odgovaranjem na prijetnju HIV-a, gospodina Billa Bowtella.

Slučaj koji se bavi problemom zabrane doniranja krvi osobama gay orijentacije, koji je začeo Michael cain je započeo prošlog utorka, a nastaviti će se do kraja ovog mjeseca.

Zahtjev  gospodina Caina je usmjeren prema izmjeni klasifikacije donora krvi koja bi se temeljila na procjeni razine sigurnosti prakticiranja seksualnih odnosa, a ne na temelju spola njihovih seksualnih partnera.

 

Izvor: Reuters

Podijelite

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn