Svako je društvo slobodno, napredno i zadovoljno onoliko koliko je slobodan, zadovoljan i sretan svaki pojedinac. Također, činjenica je da je obitelj temelj svakoga društva a bez sretne i zdrave obitelji u kojoj vladaju kvalitetni i humani odnosi, nema ni sretnoga i naprednog društva.

4.5 1 1 1 1 1 Rating 4.50 (2 Votes)

mirjana krizmanic

Iako nitko u svojem genetskom naslijeđu ne nosi “gay gen”, homoseksualnost je biološki uvjetovana. Neke se osobe jednostavno rode sa sklonošću prema istome spolu, a to nema veze s osobnim izborom.

S tom tvrdnjom slaže se psihologinja Mirjana Krizmanić, koja je prije nekoliko dana u HTV-ovoj emisiju “Fokus” spomenula najnovija istraživanja koja pokazuju da je homoseksualnost urođeni varijetet seksualnog ponašanja.
Tome se suprotstavila Željka Markić iz inicijative “U ime obitelji”, naglasivši kako ne postoje jasni znanstveni dokazi da bi homoseksualnost bila urođena.

- Postoji seksualno ponašanje koje nije uvjetovano rođenjem, nego je posljedica izbora ' rekla je Markić.

Različiti stupnjevi

Tragom te polemike, zamolili smo psihologinju Krizmanić da nam potkrijepi svoje tvrdnje, što je ona i učinila.

- Dosadašnja znanstvena istraživanja nastanka homoseksualnosti pokazuju da se djeca rađaju s tom seksualnom orijentacijom, odnosno da ona nije ni naučena ni odgojem stečena. U tome se slažu svi istraživači. Također, ista ta istraživanja ukazuju da djeca već do treće godine života pokazuju svojim ponašanjem određenu sklonost, i to tako da se igraju igračkama suprotnog spola.

- Primjerice, dječaci preferiraju lutke, kuhanje i slično, a djevojčice revolvere, Indijance i kauboje, autiće i tako dalje. Konačno, provedena ispitivanja pokazala su da se ne radi o jednom genu, nego o nekoliko njih, koji u kombinaciji s intrauterinom okolinom (dakle, prenatalnim razvojem) i kasnijom okolinom dovode do različitih seksualnih orijentacija. Osim toga, kod homoseksualnih muškaraca utvrđene su anatomske razlike u nekim jezgrama hipotalamusa. U novije vrijeme, razvojem epigenetike, odnosno znanosti koja se bavi genima koji aktiviraju druge gene, sve se više upravo nastanak istospolne orijentacije pripisuje akciji epigena - objašnjava prof. Krizmanić.

{adselite} Dodaje da se istraživanja nastavljaju jer postoji niz različitih spolnih orijentacija, kao i mogućnost da one budu izražene u različitom stupnju. Najpoznatiji je slučaj, kaže, biseksualnost, spolna orijentacija usmjerena na oba spola.

Uloga epigenetike

- Postoje, dakako, i latentne spolne orijentacije, koje neki ljudi uspijevaju zatomiti ili kontrolirati, osjećajući se pritom cijeli život frustrirano i promašeno - navodi Krizmanić.

Prošle je godine ekipa s National Institute for Mathematical and Biological Synthesis (NIMBioS) objavila u časopisu “The Quarterly Review of Biology” studiju o povezivanju evolucijske teorije s novim otkrićima u molekularnoj regulaciji ekspresije gena i utjecaju hormona na razvoj spolnosti.

Tu su objasnili biološki i matematički model koji otkriva ulogu epigenetike u homoseksualnosti. Po njihovu mišljenju, genetika je ta koja čini da osoba bude gay, te se prenosi s oca na kćer i s majke na sina.

Izvor: Slobodna Dalmacija

Podijelite

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn