Svako je društvo slobodno, napredno i zadovoljno onoliko koliko je slobodan, zadovoljan i sretan svaki pojedinac. Također, činjenica je da je obitelj temelj svakoga društva a bez sretne i zdrave obitelji u kojoj vladaju kvalitetni i humani odnosi, nema ni sretnoga i naprednog društva.

4 1 1 1 1 1 Rating 4.00 (1 Vote)
Martina Navratilova

Priča koja (kao da) nikad neće završiti
Mnogi su sumnjali u nju kad je prije nekoliko godina objavila povratak. Mnogi su bili sigurni da je to put kojim će uništiti sve dobro učinjeno u godinama prije sportske mirovine. No Martina Navratilova je imala svoj film i u narednim godinama oduševila je apsolutno sve, i one koji nikad nisu navijali za nju i one koji su je pratili na svakom turniru, na svakom ekshibicijskom meču

Martina Navratilova, po rođenju Čehinja, po državljanstvu Amerikanka, sigurno je jedna od najvećih tenisačica u povijesti tog sporta i danas, samo mjesec dana pred svoj 50. rođendan, po drugi put se oprašta od tenisa i navijača. Nažalost, to je ujedno i definitivno zbogom, definitivni kraj jedne nevjerojatno velike karijere u kojoj je Martina ostvarila mnoge važne pobjede na terenu, ali i izvan njega. No krenimo redom...

Rođena je 18. listopada 1956. u Pragu, u ondašnjoj Čehoslovačkoj, sa šest godina je počela igrati tenis, a 1973. postaje profesionalna tenisačica. Samo dvije godine nakon ulaska u pro tour prebjegla je u SAD i to je kasnije postao najveći kiks Čehoslovačke, koja je u to vrijeme živjela pod sovjetskim skutima. Naime, nakon 1978. i prvog osvojenog Wimbledona, uspjesi su se redali nevjerojatnom brzinom, pod njezinim reketom padale su najveće tenisačice svijeta, a slava mlade Martine postajala je sve veća. Bila bi to idealna propaganda za njezinu bivšu domovinu.

Dolaskom u Ameriku sve životne karte Martine Navratilove nisu se automatski položile. Nije imala trenera, bila je mlada i sama u posve novom svijetu, a pristup 'jesi li s nama ili protiv nas' dočekivao ju je gotovo na svakom koraku. Obitelj joj je ostala u domovini i godinama nije znala hoće li ikad više vidjeti roditelje, a stvari su postale još gore kad je 1980. priznala lezbijske sklonosti. Iz današnjeg kuta gledanja, lezbijstvo nije ništa neobično, no tada, prije 26 godina, čak i u SAD-u javno priznanje velike sportašice o homoseksualnim sklonostima nije bilo dočekano s oduševljenjem. Dobar dio sportske Amerike bio je u šoku.

Premda je živjela i ljubovala s mnogim znanim i neznanim djevojkama i ženama (jedna od njih je bila i poznata košarkašica Nancy Lieberman), Judy Nelson ipak je bila najveća Martinina ljubav, a njihov prekid 1991. godine završio je u sudnici. Nije više išlo, ljubav je nestala (tako je prekid prokomentirala slavna tenisačica) i žena koja je zbog Navratilove ostavila supruga i dvoje djece tražila je zadovoljštinu. Novčanu zadovoljštinu. I to je ljubav.

{adselite} Ali život Martine Navratilove nije bio tako kompliciran kako se činilo: ljubavnice ujutro, tenis popodne, a u međuvremenu - problemi. Sve ono što ju nije zadovoljavalo, što ju je sputavalo, ostavljala je iza sebe onog trenutka kad bi izašla na teniski teren, bilo na trening, bilo na meč. Život s reketom u ruci bio je puno lakši i jednostavniji i zaista je nevjerojatno da unatoč svim problemima koji su nastajali zbog njezina načina života tenis nikad nije patio. Naslovi su se doslovce gomilali, pobjede stizale u nizovima, a rekordi postavljali takvom lakoćom kao da sa suprotne strane mreže nije ni bilo suparnica.

Recimo, 1982. godine dominacija Martine Navratilove bila je gotovo nepodnošljiva. Kombinirano, u singlu i paru ostvarila je omjer pobjeda i poraza 160:7, osvojila je 14 turnira u singlu i 15 u paru te postala prva sportašica koja je u jednoj sezoni zaradila milijun dolara. U narednim godinama rušila je sve moguće rekorde, od broja uzastopnih pobjeda do nevjerojatnih nizova osvojenih grand slam turnira. Godišnje je gubila po nekoliko mečeva, i to tek od dvije-tri tenisačice. U svim tim godinama Cris Evert postala joj je najveća suparnica (odigrale su ukupno 80 mečeva, Navratilova je pobijedila u 43), a samo su Steffi Graf (9:9) i Monika Seleš (7:10) imale pozitivan omjer s Martinom.

Današnja karijera Martine Navratilove u brojkama izgleda baš onako kakva joj je bila i cijela karijera: ostvarila je 1.440 pobjeda i samo 213 poraza u singlu tijekom više od 20 godina profesionalnog igranja tenisa, osvojivši fenomenalnih 167 turnira (ukupno 18 grand slam naslova – devet puta Wimbledon, četiri puta US Open, tri puta Australian Open, dva puta Roland Garros). Priča o igri parova još je ljepša. Osvojila je 174 turnira, najčešće igrajući s Pam Shriver, no svijet je pokorila i s Leanderom Paesom u mješovitim parovima. Uza sve to, još je i osam puta osvajala Fed Cup, jednom kao državljanka Čehoslovačke (1975), a sedam puta kao Amerikanka (državljanstvo je dobila 1981).

ImageKad se 1994. godine nakon poraza od također velike Gabrijele Sabatini (6:4, 6:2) oprostila od aktivnog igranja u pojedinačnoj konkurenciji, na krov Madison Square Gardena podignuto je njezino ime, čime je postala prva sportašica kojoj je ukazana ta čast, a da nije igrala u New York Kniksima ili New York Rangersima. Kad se početkom novog tisućljeća vratila tenisu i reaktivirala u parovima, mnogi nisu vjerovali da ponovno može kročiti putem uspjeha, ali Martina ih je sve razuvjerila. Nakon 1994. i osvojenog Houstona s Manon Bollegraf, Navratilova je od 2002. do 2006. osvojila 12 turnira u parovima te dva turnira u mješovitim parovima (Australian Open i Wimbledon 2003. s Paesom), čime je dostigla brojku od 58 naslova na grand slam turnirima (samo je velika Margaret Court osvojila više - 62) i 20 u Wimbledonu (dostigavši rekord Billie Jean King).

Na kraju svog teniskog puta, s gotovo navršenih 50 godina, Martina Navratilova igra svoje posljednje mečeve. Ne sumnjamo da uživa u svakom udarcu i svakom pokretu na terenu jer nakon drugog umirovljenja povratka više definitivno nema. Priča o toj velikoj tenisačici mogla bi trajati nevjerojatno dugo jer je i njezina karijera bila puno veća od pukog tenisa. Po godinama je baka, no po tenisu koji igra još uvijek itekakav strah i trepet, svakako i uzor mladim tenisačicama. Zato danas, kad nakon završenog meča na bilo kojem turniru, dobivenog ili izgubljenog, Martina Navratilova krene prema izlazu, gledatelji ustanu i ovacijama pozdrave (vjerojatno) najveću tenisačicu svih vremena. I to su u pravilu iskrene i zaslužene ovacije. Ipak je ona velika Martina, jedna i jedina.

Podijelite

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn