Svako je društvo slobodno, napredno i zadovoljno onoliko koliko je slobodan, zadovoljan i sretan svaki pojedinac. Također, činjenica je da je obitelj temelj svakoga društva a bez sretne i zdrave obitelji u kojoj vladaju kvalitetni i humani odnosi, nema ni sretnoga i naprednog društva.

0 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)
Alejandro Fernando Amenábar Cantos

Alejandro Fernando Amenábar Cantos je španski filmski reditelj, koji se smatra jednim od najbitnijih španskih reditelja današnjice.
Rođen je u Santiagu u Čileu, 31.3.1972. Majka mu je španjolka, a otac čileanac. Već sljedeće godine porodica se preselila u Španjolsku, tako da je Alejandro odrastao u Madridu, gdje se i školovao.

Studirao je film na Universidad Complutense de Madrid ali je odustao od studija, nemogavši položiti ispit kod profesora čije ime je kasnije iskoristio u svom debitantskom fimu „Tesis“.
Pored režije bavio se i drugim poslovima oko filma. Za svoj najpoznatiji kratki film Himenóptero (1992) pisao je scenarij i glazbu, režirao i producirao i glumio. Za muziku u filmu La lengua de las mariposas, španskog reditelja José Luis Cuerda nominiran je za Goya nagradu.

Za film Mar adentro dobio je Grand Prix ocjenjivačkog tijela (Srebrnog lava) na Venecijanskom filmskom festivalu, 2004. Za isti film je u veljači 2005. dobio nagradu Oscar za najbolji strani film.

Početkom 2004. godine, Alejandro Amenábar je objavio da je gej u španskom gej časopisu „Shangay Express”.

Podijelite

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn