Svako je društvo slobodno, napredno i zadovoljno onoliko koliko je slobodan, zadovoljan i sretan svaki pojedinac. Također, činjenica je da je obitelj temelj svakoga društva a bez sretne i zdrave obitelji u kojoj vladaju kvalitetni i humani odnosi, nema ni sretnoga i naprednog društva.

0 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)
Janis Joplin

Neponovljivi nastupi. Tango sa bocom. Hrapav i grub glas, koji u trenutku može postati jednako tako nježan i ženstven. Sve su to stvari po kojima pamtimo jednu i jedinu – Janis Joplin. Rođena je 19. siječnja 1943. u Port Arthuru, Texas. Imala je sretno djetinjstvo, no tinejdžersko razdoblje joj i nije bilo tako bajno. Nije bila jedna od 'glavnih ljepotica' u srednjoj školi, pa je zbog toga bila odbačena od društva.

A kako je Port Arthur tada bilo mjesto sa samo jednom srednjom školom, onaj tko je bio odbačen od srednjoškolskih kolega, bio je odbačen od cijeloga grada. Utjehu je stoga našla u glazbi i već sa 17 godina je započela svoju glazbenu karijeru, pjevajući po raznim klubovima, te na taj način štedjela za odlazak u San Francisco. U San Franciscu se pridružila bendu Big Brother & The Holding Company. S njima je doživjela i prve uspjehe, iako nije bila lead vokal. Može se reći da ih je proslavila 1967.godine, na Monterey Pop Festival, sa svojom unikatnom izvedbom pjesme "Ball And Chain".

{adselite} Njen prvi službeni singl producirao je John Simon, a to je bila pjesma "Cheap Thrills", koja je čak stigla i do prvog mjesta američke top liste singlova i tamo se zadržala oko 9 tjedana. To je bilo 1968.godine. A u rujnu te iste godine je izašao i sljedeći singl – "Piece Of My Heart", koji je također bio uspješan. No unatoč tome, Janis je odlučila napustiti Big Brother & The Company Band.

Uskoro je osnovala novi bend, pod imenom Janis&Joplinaries, no kasnije su promjenili ime u Kozmic Blues Band. Upravo taj bend je bio prateći bend na njenom prvom samostalnom albumu – "I Got Dem Ol' Kozmic Blues Again Mama!". Album je bio uspješan. No sve ovo vrijeme Janis je imala velikih problema sa drogom i alkoholom. Čak je i na jednom koncertu 1969.godine bila uhićena, jer je napala policajca. Ubrzo nakon toga Kozmic Blues Band se raspao.

1970.godine Janis je započela sa radom na novom albumu - "Pearl" sa novim pratećim bendom, The Full Tilt Boogie Band. Nažalost, ovaj album, koji je mješavina bluesa, soula i folk-rocka, Janis nije nikada dovršila. 4. listopada 1970. pronađena je mrtva u sobi hotela Landmark, u Hollywoodu. Uzrok smrti je bila prekomjerna doza heroina.

Pjesma "Pearl", s istoimenog nedovršenog albuma, objavljena je nakon njene smrti i došla je do prvih mjesta raznih top lista. "Me And Bobby McGee" postala je posthumno broj jedan na ljestvici Top 40 hitova, 1971.godine, a zadržala se i 2 tjedna na vrhu Billboardove top liste singlova. Album "Janis Joplin In Concert" objavljen je 1972.godine, sa snimkama s njenih koncerata, a kasnije je izdan i album "Janis Joplin Greatest Hits".

Uskoro je uslijedio i soundtrack "Janis" iz istoimenog dokumentarnog filma o njenom životu, u razdoblju 1963. - 1965.god. Također je snimljen i film o njenom životu "The Rose", gdje je glavna uloga pripala Bette Midler. 1995.godine Janis je ušla u Rock And Roll Hall Of Fame, a 2001. na Broadwayju je izveden mjuzikl "Love, Janis", koji je temeljen na pismima koje je Janis pisala svojoj obitelji.

Njena samostalna glazbena karijera nije bila tako duga, jer je prekinuta iznenadnom smrću, kada su pravi uspjesi trebali tek slijediti. U tih 10-ak godina, odnosno 2 godine samostalne karijere, Janis Joplin je ostavila traga u povijesti glazbe, a njezini hitovi poput "Get It While You Can", "Mercedes Benz", "Me And Bobby McGee" ostat će vječno upisani zlatnim slovima u svima glazbenim analima.

Njena seksualnost je bila otvorena i uključivala je muškarce i žene. Nikada se nije identificirala kao lezbijka ili biseksualka, nego je tvrdila da je van kategorija i jednostavno "seksualna". Njeni prijatelji uvijek su o njoj govorili kao biseksualki, bila je u vezi s mnogo žena, uključujući i Peggy Caserta koje je napisala knjigu o njihovoj vezi.

Podijelite

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn