Svako je društvo slobodno, napredno i zadovoljno onoliko koliko je slobodan, zadovoljan i sretan svaki pojedinac. Također, činjenica je da je obitelj temelj svakoga društva a bez sretne i zdrave obitelji u kojoj vladaju kvalitetni i humani odnosi, nema ni sretnoga i naprednog društva.

0 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

ZAGREB - U razdoblju od 2002. do 2005. čak 51,3 posto homoseksualaca i biseksualaca doživjelo je u Hrvatskoj neku vrstu nasilja, pokazuju rezultati istraživanja lezbijske organizacije Kontra, u kojem je sudjelovalo 202 osobe lezbijske, gay i biseksualne orijentacije iz Zagreba, Rijeke i Osijeka.

- Podaci su slični i u drugim zemljama regije, uobičajeno je da oko pola uzorka doživljava neke oblike nasilja, i to najčešće psihološko nasilje, poput uvreda i psovki - govori koordinatorica istraživanja Aleksandra Pikiæ, sociologinja i članica Kontre.

{adselite} Anketno istraživanje, provedeno krajem 2005., usmjereno je na najveće gradove u kojima je jaće djelovanje udruga za prava osoba manjinskih seksualnih orijentacija, a za pristupanje ispitanicima korišteno je tzv. lančano upućivanje, metoda koja se koristi kod istraživanja osjetljivih tema i teško dostupnih populacija.

Tijekom četiri godine gotovo 40 posto sudionika istraživanja doživjelo je psovke i uvrede, 20 posto ih je doživjelo prijetnje fizičkim nasiljem, a 14 ih je posto bilo i fizički napadnuto. Oko trećina ispitanika doživjela je neku vrstu seksualnog nasilja, od seksualnog zadirkivanja i viceva do silovanja, a žene su i u toj populaciji češće žrtve: njih 37,8 posto naspram 22 posto muškaraca.

Počinitelji fizičkog nasilja najčešće su nepoznate osobe na javnim, otvorenim mjestima, a istraživanje je potvrdilo i da su žrtve težih oblika nasilja anksioznije, depresivnije i nižeg samopoštovanja od onih koji nisu doživjeli nasilje i onih koje su doživjeli samo verbalno nasilje.

Zanimljivo je i da se količina nasilja nad LGB populacijom poveæala nakon 2002. godine, odnosno nakon što je održan prvi Zagreb Pride i nakon što su ustanovljeni pravni timovi Iskoraka i Kontre.

- Šok koji je nastao spoznajom da homoseksulci postoje, dakako, izaziva protureakciju, a na to je posebno utjecalo organiziranje Pridea, koji je okupirao večinski, heteroseksualni prostor - govori Pikić. Nakon 2002. godine posebno je porastao broj uvreda i neželjenih seksualnih prijedloga.

 

POLJSKA
22% doživjelo nasilje
51% doživjelo uznemiravanje
74% izbjegava pokazati osjećaje prema partneru u javnom prostoru
72% krije seksualnu orijentaciju od susjeda i/ili vlasnika stana koji unajmljuju

SLOVENIJA
49,4% doživjelo nasilje ili uznemiravanje
37,8% skriva seksualnu orijentaciju na radnom mjestu
20% doživjelo uznemiravanje na radnom mjestu
34,9% seksualna orijentacija bi tvorila značajni dio u odlučivanju za emigriranje

MAÐARSKA
18,8% doživjelo fizičko nasilje
17% u potpunosti taji seksualnu orijentaciju
56,2% doživjelo uznemiravanje
6,3% doživjelo diskriminaciju od policije i ostalih stručnjaka

SLOVAČKA
15% doživjelo fizičko nasilje
43% doživjelo uznemiravanje
85% nekad ili uvijek taji seksuanu orijentaciju pred poznatim i nepoznatim ljudima u javnom prostoru
77% želi emigrirati zbog seksualne orijentacije

 

Izvor: Jutarnji list

Podijelite

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn