Svako je društvo slobodno, napredno i zadovoljno onoliko koliko je slobodan, zadovoljan i sretan svaki pojedinac. Također, činjenica je da je obitelj temelj svakoga društva a bez sretne i zdrave obitelji u kojoj vladaju kvalitetni i humani odnosi, nema ni sretnoga i naprednog društva.

0 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

Grozd poručio učenicima: Na nastavu sa slikama golih žena
ZAGREB - Jedanaestogodišnjaci koji pohađaju osnovne škole koje će od ožujka u 5. razredu    eksperimentalno provoditi Grozdov program zdravstvenog, odnosno spolnoga odgoja na nastavu će smjeti donositi i fotografije golih žena. Naime, kako je jučer nastavnicima i stručnim suradnicima koji će u školama provoditi program objasnio Ladislav Ilčić, koautor Grozdova programa, u cilju razbijanja stereotipa o tome da su glavno obilježje ženstvenosti velike grudi, djeca će u školu moći donijeti i erotske fotografije obnaženih ljepotica.

- Djeca će se s tim slikama i ovako i onako susresti na kioscima ili internetu - rekao je Ilčić. Dodao je da slike golih žena ne moraju tjedan dana u razredu visiti na panou, no nema ništa loše da ih djeca donesu u školu i da se razgovara o tome što njih privlači na tim fotografijama i zašto. - Učenicima treba objasniti da je loše ako se na žene fokusiraju samo kao na objekte.

Pitajte ih kako gledaju na svoje majke ili sestre - preporučio je Ilčić. Nastavnike je pozvao da se sa 11-godišnjacima ne libe razgovarati o seksualnosti. Čak im je preporučio i da savjetuju  roditeljima učenika da ne dižu paniku ako djecu zateknu kako gledaju pornofilm, nego da sjednu s njima i nekoliko minuta zajedno pogledaju erotske scene.  

Apstinencija i vjernost

{adselite} Grozdov program zdravstvenog i spolnog odgoja od ožujka će se eksperimentalno izvoditi u devet osnovnih škola. Provodit će ga 36 učitelja, među kojima ima i vjeroučitelja, a svi oni od utorka u Zagrebu pohađaju četverodnevnu edukaciju koju vodi Ladislav Ilčić.

Jučer su na dnevnom redu bile teme iz spolnosti. Grozdov program koji podržavaju četiri vjerske zajednice, a koji se smatra konzervativnijim, u osnovnim školama nema alternativu. Iako je Ilčić odbacio tvrdnje da je Grozd prerušeni Teen star, činjenica je da je većina Grozdovih edukatora bila uključena u taj apstinencijski program. Jedan je od njih i liječnik Martin Ćuk s Klinike za pedijatriju Kliničke bolnice Sestre milosrdnice, koji tvrdi da je jedina sto posto pouzdana zaštita od spolno prenosivih bolesti “apstinencija, odnosno trajna vjernost nezaraženih partnera”.

Tehničke poteškoće
Ilčić je ispričao i anegdotu s jednog od ranijih seminara.

Kad je pitao djecu kada treba početi sa spolnim odnosima, većina ih je rekla odmah, a na pitanje postoji li za to neki uvjet, prvo su se čudili, a onda su rekli: “Prazan stan ili auto”.

Ćuk se pozvao i na najnovija istraživanja objavljena u časopisu Contraception prema kojima postotak neželjenih trudnoća kod primjene kombinirane kontracepcije iznosi sedam do devet, a kod uporabe kondoma 17 posto. Trećina spolno aktivnih muškaraca u Americi barem jednom godišnje doživi “tehničke poteškoće” kao što je puknuće ili skliznuće prezervativa, kaže Ćuk. Suzana Perinčić, ginekologinja iz Zadra, ustvrdila je pak da upotreba kontracepcije nije smanjila, nego povećala broj spolno prenosivih bolesti, adolescentskih trudnoća, a time i pobačaja. Grozdovi edukatori tvrde, naime, da je u porastu broj pobačaja kod žena koje koriste kontracepciju, pri čemu je čak 42 posto tih žena pobacilo i više puta.  

Ilčić je ispričao i anegdotu s jednog od ranijih seminara. Kad je pitao djecu kada treba početi sa spolnim odnosima, većina ih je rekla odmah, a na pitanje postoji li za to neki uvjet, prvo su se čudili, a onda su rekli: “Prazan stan ili auto”. Ilčić kaže da razgovori s djecom na tu temu bitno mijenjaju njihove stavove.

Iako učenici u 5. razredu neće učiti o homoseksualnosti, Ilčić je nastavnicima jučer prezentirao i način na koji s učenicima trebaju razgovarati o toj temi. Nastavnici djeci, tako, trebaju jasno dati do znanja da homoseksualnost može biti normalna faza njihova odrastanja.

Homseksualnu osobu treba prihvatiti kao svaku drugu osobu, no jasno treba razlikovati homoseksualnu orijentaciju od homseksualnog čina za koji je Ilčić rekao da se po mnogo čemu suprotstavlja ljudskoj prirodi.

Liječenje homoseksualaca

Epitel debelog crijeva u svojoj prirodi nije predviđen za ulazak penisa - rekao je jedan od glavnih autora Grozdova programa.

Rekao je da u svijetu, ali i u Hrvatskoj postoje osobe koje su promijenile svoju homoseksualnu orijentaciju, no o tome se, tvrdi, šuti zbog jakog homoseksualnog lobija u medijima. Za primjer je naveo istraživanje koje je proveo Robert Spitzer, čovjek koji je homoseksualnost skinuo s liste psihičkih bolesti. - Od 200 liječenih homoseksualaca koje je istraživao, dvije trećine njih su postali heteroseksualci - rekao je Ilčić.  

Kako bi razbili stereotipe o ljepoti, nastavnici će petašima prikazivati slike Paris Hilton, Cameron Diaz, Madonne, Jennifer Lopez bez šminke i frizure s vidljivim prištićima na licu kako bi djeca spoznala da i njihove omiljene zvijezde nisu savršene.

Ministar Dragan Primorac više je puta naglasio kako u škole može samo znanstveno utemeljen program. S obzirom na upitnost pojedinih podataka na koje se pozivaju Grozdovi edukatori zamolili smo ga za komentar.     

-  Zanimaju me samo konačni rezultati evaluacije programa koju će provesti znanstvenici s Instituta Ivo Pilar, Škole narodnog zdravlja “Andrija Štampar” i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Edukatori Grozda morat će prodočiti na koje se podatke oni pozivaju, a znanstvenici će utvrditi istinu oko tih podataka - rekao je Primorac.

Što će 11-godišnjaci učiti o spolnosti

-apstinencija je jedina 100% pouzdana zaštita od spolno prenosivih bolesti

-17% neželjenih trudnoća dogodi se uz uporabu kondoma, a 7 do 9% uz uporabu kombinirane kontracepcije

-poticanje mladih na uporabu kontracepcije nije smanjilo nego povećalo broj spolno prenosivih bolesti, adolescentnih trudnoća, a time i pobačaja

-42% žena koje su pobacile više puta koristi kontracepciju

-kondom nije sigurna zaštita ni kod analnog odnosa

-od 200 liječenih homoseksualaca, dvije trećine prešlo na heteroseksualnu orijentaciju

-jasno odvojiti homoseksualnu orijentaciju koju treba prihvatiti od homoseksualnog čina koji nije u skladu s ljudskom prirodom

-epitel debelog crijeva u svojoj prirodi nije predviđen za ulazak penisa

-djeci treba jasno reći da dva muškarca ne mogu dobiti dijete

-kod djece treba razbiti stereotipe da su velike grudi i duga kosa oličenje ženstvenosti

-dječaci trebaju znati da je erekcija refleksivni čin do kojeg dolazi u raznim situacijama; i atletičar uoči utrke zbog uzbuđenja može imati erekciju

 

Izvor: Jutarnji list

Podijelite

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn