Svako je društvo slobodno, napredno i zadovoljno onoliko koliko je slobodan, zadovoljan i sretan svaki pojedinac. Također, činjenica je da je obitelj temelj svakoga društva a bez sretne i zdrave obitelji u kojoj vladaju kvalitetni i humani odnosi, nema ni sretnoga i naprednog društva.

0 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)
Pred osam pisaca u Splitu večeras će se staviti vruća tema: kako punom amfiteatru reći da si gay...

pricigin

Drugog dana splitskog Festivala pripovijedanja, večeras u Domu omladine, na repertoaru je program “Lijepa vaša”, za koji je tradicionalno odgovoran “pričiginski savjetnik za Zagreb i regiju” Kruno Lokotar.

On je piscima iz BiH, Slovenije, Crne Gore, Srbije, Makedonije i Hrvatske ponudio izazovnu temu “Kako su moji doznali da sam gay?”, a ove godine moderator je još jedne večeri Pričigina na koju je pozvao mlađe autore da govore o “Ponudi koju ne možeš odbiti”.

Najprije, što očekuje da će ispovjediti pisci s prostora nekadašnje zajedničke države?

- Temu večeri “Lijepom vašom” odabrao sam nakon dosta mozganja, i baš sam bio sretan kada sam je osmislio - kaže Algoritmov urednik.

Mislim da su svi heteroseksualci

- Naime, pokazalo se da pričiginski pripovjedači često pričaju priče iz vlastitog iskustva, a ova tema u startu to autorima onemogućava. Jer, koliko mi je poznato, a nije da sam zavirivao u njihove spolne sklonosti, mislim da su svi heteroseksualci.

Mislim da svi možemo zamisliti tu scenu, kako dolazimo i objavljujemo svojim roditeljima da smo homoseksualci... Proces njihova shvaćanja i lepezu emocija koja se rastvara u ovoj situaciji. Tema je izdašna i zahtjevna, osjetljiva, ozbiljan pripovjedač i odgovoran čovjek je odmah svjestan i zamke lakrdijanja koja se nameće, skliznuća u brutalno komično i moguće povređivanje gay osoba.

pricigin2
Kruno Lokotar jedan je od najiskusnijih držača pričiginskoga mikrofona

Vrlo sam znatiželjan da vidim kako će gosti ispripovijedati svoje “autanje”. Pojedinačno ih ne mogu unaprijed procjenjivati, jer neki od njih prvi put gostuju na Pričiginu, što će reći da sam ih slušao u nekonvencionalnijim, uglavnom birtaškim situacijama.

Tema je svima bila intrigantna, svi su prepoznali njezine dramaturške i pripovjedne potencijale. Neki su imali i potrebu da mi odmah prijave da nisu gay, pa na temelju toga traže pripovjedne beneficije - koje nisu dobili - veli Lokotar.

Na mladima priča ostaje

- Možete li nam predstaviti pisce koji nastupaju u petak, na Svjetski dan pripovijedanja, u isto vrijeme i na istom mjestu?

- Večer “A(r)testirani” čine autori koji su se razmjerno nedavno pojavili na književnoj sceni i koji su dobili nekakvu verifikaciju za svoj dosadašnji rad, nekakav atest, a od kojih očekujemo još puno toga u budućnosti. Dio njih je već objavio pokoju knjigu, dio još nije, ali su pobjeđivali na ozbiljnim književnim natječajima.

Zadranin Želimir Periš je, zapravo, sa svoje dvije knjige već etabliran autor, a zbirka priča “Mučenice” upravo mu je prevedena na slovenski i dobiva laude. On je, recimo, kapetan ove selekcije, već lansiran autor koji je nekada dobio nagradu “Lapis histriae”.

jurica pavicic
Jurica Pavičić moderator je večeri o vesternu, na kojoj će se prikazati i - jedini splitski vestern

Istu nagradu je prošle godine dobila Siščanka Natalija Miletić, a njezina zbirka priča očekuje se do kraja ove godine. Željka Horvat Čeč je Međimurka koja se skrasila u Rijeci i koja je dobila nagradu za poeziju na regionalnom natječaju “Ulaznica”.

Njezina zbirka poezije bit će vani za koji mjesec, a uskoro i roman od crtica, radnog naslova “Crtice sa sela, bez svinje”. Antonio Barišić je Šibenčanin koji je za svoj prvijenac “Srest ćemo se opet” dobio nagradu Kiklop, naravno, u kategoriji prvijenca.
 
Staša Nikolić Aras je Zadranka iz Solina koju posebno voli nagrada festivala “Odakle zovem” iz Podgorice koju je za svoje kratke priče dobila više puta. Lani je objavila zbirku poezije “Takve se stvari događaju ljudima”. Konačno, Marko Gregur je Koprivničanin koji je dobio nagradu “Prozak” i objavio zapaženu knjigu priča “Divan dan za Drinkopoly”.

 

Lijepi vaši ‘gayevi’

Na večeri “Kako su moji doznali da sam gay”, večeras u 19.30 sati, u amfiteatru Doma mladih, u redovitom programu “Lijepa vaša” nastupaju eminentni pisci s prostora nekadašnje zajedničke države.

Pripovijedat će Goran Samardžić (BiH), Đurđa Strsoglavec (Slovenija), Andrej Nikolaidis (Crna Gora), Filip Balunović (Srbija), Rumena Bužarovska (Makedonija), Roman Simić Bodrožić (Hrvatska) i stalni gost ovog programa Emir Imamović Pirke (Žaborić).


Vestern u ‘Bellevueja’

- Što ljubitelji priča mogu očekivati u kasnijem terminu, u kavani hotela “Bellevue” – pitamo moderatora, književnika i novinara Juricu Pavičića.

- Večer “Kamo je odjahao vestern?” bit će ispunjena nostalgijom i podsjećanjem na zlatno doba kaubojaca, stoga su svi gosti zaljubljenici u taj žanr.

Pozvan je redatelj i filmski kritičar Živorad Tomić, autor vestern mjuzikla “O’kaj” i urednik vestern romana 70-ih i 80-ih godina Tahir Mujičić, te vesternofili Živko Skračić i Eda Vujević koja će ispričati kako vestern utječe na odgoj djevojaka u Vlaškoj. Imamo i jedno iznenađenje – projekciju jedinog splitskog vesterna! – veli Pavičić.

PIŠE: JASENKA LESKUR STANIČIĆ

Izvor: Slobodna Dalmacija

 

 

Podijelite

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn